Lze považovat pivo za iontový nápoj?

hodiny-ikonka Doba čtení: 3 minuty

„Pivo je nejlepší iontový nápoj. Pivo je zdravé, protože obsahuje vitamíny skupiny B. Po tréninku je dobré si zajít na jedno točené.“ Příznivci tohoto nápoje a zároveň sportovci v jedné osobě věří větám, které slibují určité benefity konzumace piva po sportovním výkonu. Je tomu ale opravdu tak?

pivo

Co je to vlastně iontový nápoj?

Nejprve si pojďme představit, co to jsou iontové nápoje, jaké mají specifika a pro koho jsou určené.

Iontový nápoj (někdy nazývaný sportovní nápoj) obsahuje oproti vodě nebo běžným nápojům dvě klíčové složky – sacharidy a elektrolyty (hlavním elektrolytem je sodík). Sacharidy obsažené v iontových nápojích nejenom že dodávají energii, ale také podporují vstřebávání sodíku, který usnadňuje vstřebávání vody ve střevě a podněcuje k dalšímu příjmu tekutin, což je klíčové k zabránění dehydratace (nedostatku vody v těle) během a po výkonu.

Iontové a sportovní nápoje jsou většinou dostupné buď již připravené v lahvi – tzv. ready to drink, nebo častěji ve formě prášku či koncentrátu v široké škále příchutí, které se liší podle obsahu sacharidů, elektrolytů a dalších přísad. Typ a množství sacharidů obsažených v iontových nápojích ovlivňují faktory jako jsou chuť, osmolalita (koncentrace iontů v nápoji), rychlost vstřebávání a individuální tolerance sportovce. Ideální koncentrace sacharidů v iontovém nápoji by se měla pohybovat v rozmezí 6-8 % (6-8 g/100 ml). Koncentrace iontů v nápoji se liší podle způsobu využití, kdy lze iontové nápoje rozdělit/připravit 3 způsoby:

  • hypotonicky – 250 miliosmolů v l – vhodné užívat během výkonu trvajícího do 3-4 hodin
  • isotonicky – 290 miliosmolů v l – vhodné užívat po výkonu nebo během dlouhých tréninků a závodů (trvající déle jak 4 hodiny)
  • hypertonicky – 300 miliosmolů v l – vhodné zařazovat po výkonu

Na každém již připraveném iontovém nápoji je uvedeno, jakým způsobem je ředěn (hypotonicky, isotonicky či hypertonicky). Výhodou iontových nápojů v prášku je, že dle cílového využití si jej můžete sami připravit dle doporučeného ředění, které naleznete na zadním obale výrobku.

TIP REDAKCE: Po výkonu vyzkoušejte regenerační nápoj Inkospor Recovery Drink, který je speciálně určený pro zrychlení regenerace po náročném sportovním výkonu, pomáhá doplnit vyčerpané zásoby energie a zajistí obnovu a růst svalových vláken.

Inkospor Power Drink

Iontové nápoje mohou mít široké využití jak před, během nebo po sportovním výkonu. Nejčastěji se ale stýkáme s využití iontových nápojů během výkonu, kdy je jejich hlavním cílem dodat energii, podpořit hydrataci, zamezit ztrátě elektrolytů a snížit vnímání únavy.  Sportovní výkon trvající hodinu a více vyžaduje příjem nějakého druhu tekutin. Voda je v pořádku u pohybové aktivity trvající do hodiny, ale pro delší aktivity nebo aktivitu o vyšší intenzitě je prospěšný právě iontový nápoj. Dále je vhodné zařazovat iontové nápoje v letních měsících, kdy dochází k větší míře pocení a tím i větší ztrátě elektrolytů potem.

Jaký vliv má alkohol na sportovní výkon?

Výše jsme si představili základní informace o iontových nápojích a nyní se zaměříme na základní informace o alkoholu ve vztahu ke sportovnímu výkonu.

Alkohol není nezbytnou součástí stravy, ale i přes to jej konzumuje značná část populace a jeho příjem je často spojen se sportem. Alkohol v souvislosti se sportovním výkonem má nepříznivý dopad na metabolické, srdečně cévní, termoregulační nebo neurologické funkce.  

Fakta o alkoholu/pivě ve vztahu ke sportovnímu výkonu:

  • do roku 2018 byl alkohol považován v některých sportech za dopingovou látku
  • alkohol obsažený v pivě je přednostně metabolizován, čímž zhoršuje regenerační schopnosti
  • pivo má diuretický (močopudný) účinek, tudíž prohlubuje dehydrataci, která vznikla při sportovním výkonu
  • příjem alkoholu omezuje vstřebávání důležitých živin (např. B12, zinku, nebo kyseliny listové)
  • pivo sice obsahuje vitaminy skupiny B, ale pouze v malém a zanedbatelném množství (např. 0,5 l piva obsahuje pouze 3 % doporučené denní dávky vit B1)
  • v neposlední ředě je iontový nápoj charakteristický obsahem minerálních látek (sodíku a draslíku), na které je pivo velmi chudé

Závěr

Z výše uvedených faktů vyplývá, že pivo nebo jakýkoli jiný nápoj obsahující alkohol rozhodně NELZE považovat za iontový nápoj. Pokud už byste měli po výkonu chuť na pivo, zvolte raději to nealkoholické a sodík doplňte slanými tyčinkami.

 

autor-ikonka Autor: Mgr. Andrea Martincová

  • absolventka oboru Regenerace a výživa ve sportu a Aplikovaná kineziologie na Masarykově univerzitě v Brně, v současné době zde studuje také doktorský studijní program Kinantropologie

 

Zdroje:

Ronald J. Maughan. (2014). Sports Nutrition. Wiley-Blackwell.

Kimberly Mueller, & Josh Hingst. (2013). The Athlete’s Guide to Sports Supplements. Human Kinetics.

The Australian Institute of Sport. (2021). AIS Sports Supplement Framework Sports Drinks (Carbohydrate-Electrolyte Drinks). https://www.ais.gov.au/__data/assets/pdf_file/0009/998802/36194_Sport-supplement-fact-sheets-Sports-drinks-v4.pdf