Otužování – trend sociálních sítí, nebo zdraví prospěšná věc?

hodiny-ikonka Doba čtení: 5 minut

 

Pouhý trend sociálních sítí nebo něco, co bychom do svého každodenního života měli jako rutinu zařazovat všichni

Ať už o otužování máte či nemáte nějaké povědomí, v dnešním článku vám představíme plusy i mínusy, které tento novodobý trend může mít. Dále vám poskytneme i návod, jak se správným a především zdravým a bezpečným otužováním začít. 

 

otuzovani

 

Proč s otužováním začít? 

Má nespočet benefitů nejen pro naše tělo, ale i pro naši mysl. 

Pravidelné otužování… 

  1. Podpoří správnou funkci vašeho imunitního systému, a na vás si tak už žádné bacily nepřijdou. 
  2. Zlepší vaši náladu. Při pravidelném otužování se vám budou vyplavovat hormony, díky kterým bude vaše nálada mnohem lepší a pozitivnější. 
  3. Pomůže při regeneraci svalů. Může vám pomoci po náročných tréninkových jednotkách, kdy potřebujete urychlit celý proces regenerace a snížit bolest namožených svalů, abyste zase byli brzy připraveni na další trénink. 

 

Jak začít s otužováním? 

Pomalu ale jistě. A v tomto případě to platí dvojnásob. Začněte tím, že až se půjdete projít, místo tří teplých vrstev si vezmete pouze dvě. Ačkoliv vám nejprve bude možná trochu zima, tak tímto způsobem si tělo začne pomalu odvykat na dostupné teplo a začne se lépe adaptovat na chlad.  

 

Kolik stupňů má vaše ložnice? 

Spíte v přetopené místnosti? Zkuste trochu snížit teplotu na vašich radiátorech. Poděkuje vám nejen vaše otužovací já, ale i vaše peněženka. Budete doma o pár stupňů míň, ale rozhodně nezmrznete. Snažte se teplotu v místnosti udržovat okolo 20 stupňů, určitě však ne více než 22 stupňů.

Zároveň si do svého domova pusťte i čerstvý vzduch. Jak říkaly už naše babičky, ten je lék na všechno. Zejména před spaním. Ve vyvětrané místnosti se vám bude mnohem lépe usínat i spát. 

 

Začnete studenou sprchou

Sprcha jako otužovací pomocník

Určitě ten pocit znáte. Ráno se vzbudíte, nejraději byste celý den jenom prospali v posteli a i jedna káva je málo. Jednoduché řešení. Dejte si studenou sprchu. Nebo alespoň studenější. 

Udělejte si z toho takový svůj malý osobní ranní rituál. Jakmile ráno vstanete, tak místo toho, aby vaše kroky směřovaly přímo ke kávovaru, zamíříte do sprchy. Začněte pomalu. Nejprve otočte kohoutek k modré barvě jenom trochu. Takto postupujte každý den, až bude kohoutek na modré barvě otočený úplně. Jakmile se začnete sprchovat v nejstudenější možné vodě, která vám ve sprše teče, máte z půlky vyhráno. 

 

Čas dát si koupel

Jestli máte dostatek odvahy a chcete jít ještě maličko dál za svou komfortní zónu, dejte si pořádnou otužovací koupel. Nicméně rozhodně není potřeba cokoliv uspěchat. Tudíž jestli jste s otužování tepv začali, alespoň pár týdnů se snažte vydržet pouze u studených sprch. 

Abyste si mohli ledovou koupel dopřát, nemusíte hned chodit si prosekat ledovou hladinu k nejbližšímu rybníku. Můžete si ji vytvořit i v pohodlí svého domova. Napusťte si ledovou vanu, vložte do ní přiměřené množství ledu a směle do toho.

Pokud však chcete zažít opravdu otužovací zážitek, vyražte ven. I v tomto případě platí zvýšená pozornost na bezpečí. To je vždy na prvním místě. Jestli s otužováním opravdu začínáte a nejste v tom ostřílení, nikdy nechoďte sami. Tělo na chlad může reagovat i šokem, což opravdu nechcete. 

 

Proč se nevrhat do ledové vody jen tak? 

  • Můžete prochladnou a následně onemocnět.
  • Mohou se dostavit křeče a bolesti. 
  • Při velkém teplotním šoku může zároveň dojít k šoku organismu, v extrémních případech až k zástavě srdce.

 

autor-ikonka Autor: Kateřina Zobačová