Fitness motivace – 7 tipů, jak si ji udržet

 hodiny-ikonka Doba čtení: 3 minuty

Známe to všichni. Jednou za čas vždycky přijde ta důvěrně známá touha po změně životního stylu. Typický prvotní zápal, se kterým se pouštíme na cestu za svojí vysněnou postavou. Ať už chceme shodit přebytečné kilogramy, uběhnout půlmaraton nebo vyrýsovat svaly. Postupem času však často převládne lenost, výmluvy a špatná disciplína. Jak tentokrát nepolevit a vyhrát boj se sebou samým? Máme pro vás 10 tipů, které vám pomohou to tentokrát nevzdat.

1) Definujte si své proč

Neboli pravý důvod svého počínání. A věřte, že by měl být opravdu jenom o vás. V tomto ohledu si dovolte být sobečtí. Ba dokonce je to přímo nutnost. Pokud svou touhu po změně založíte na požadavku či tužbě někoho jiného, nemůže to fungovat. Nebo minimálně ne dlouhodobě. Buďte proto k sobě upřímní a dělejte to opravdu sami pro sebe. Jediným správným motivem by měla být vaše vlastní touha vyhrát závod, zaplavat 10 bazénů nebo zvednout 100 kg na bench.  

motivace-plavani

2) Rozdělte si hlavní cíl na několik menších

Ambiciózní cíle jsou základem každého úspěchu. Důležité však je umět s nimi správně pracovat a rozdělit je na několik dílčích. Mít jeden velký cíl může totiž negativně působit na vaši psychiku. Pokud si však velký cíl chytře rozdělíte na několik dílčích, bude pro vás mnohem jednodušší jej splnit. 

Řečeno na příkladu. Dali jste si svůj cíl ujet na kole 30 km. Tento cíl si pak rozdělíte tak, že každý druhý den ujedete nejprve 5 km, pak další týden 10 km. Takto budete postupně pokračovat, až se dostanete na magické číslo 30. Díky zvyšující se náročnosti pravidelných tréninků pak nakonec dosáhnete svého cíle. Univerzálně aplikovatelné, ať jsou vaše sny jakkoliv odvážné. 

motivace-jizda-na-kole

3)  S motivací nejdál dojdete

Motivace je hnacím motorem. Palivem na vaší úspěšné cestě za stanovenými cíli. Může mít nejrůznější podoby, ale měla by vždycky být vaší součástí. Pro někoho jí může být skvělý vzhled, pro dalšího možnost občas zhřešit v jídle nebo skvělý pocit po cvičení, který vás nabádá do posilovny zajít zase příště. Motivací ale může být také podpůrná Facebook skupina, oblíbený fitness influencer či váš skvělý trenér, který vám vždycky pomůže vykročit o kousek dál z vaší komfortní zóny.

4) Plánujte a vyhlaste boj lenosti 

Když chcete být úspěšní, naplánujte si to. Nedovolte prokrastinaci, aby nad vámi zvítězila. Zahrňte cvičení do kalendáře, nechte si ho připomenout chytrým telefonem. Plánujte ideálně v rámci týdenního intervalu na celý měsíc. Určete dny a ideálně i hodiny, které chcete věnovat sportu. A to i pokud cvičíte doma. Čím konkrétnější váš plán bude, tím lépe. Pomůže vám snadněji odolávat pokušení a efektivně bojovat s nedostatkem pevné vůle.

motivace-planujte

5) Nepřepalte začátek

Prvotní „drive“ je úžasná věc. Díky němu vám nedělá problém cvičit klidně dvakrát denně nebo uběhnout do ztrhání těla o 2 km více, než jste si původně naplánovali. Jenže jak plyne čas, zápal pomalu uhasíná. Svaly začínají bolet, únava se stupňuje, až s rychlým startem přijde také velmi rychlý konec. Nedovolte to. Mějte trpělivost. Zátěž/kilometry/přeskoky přes švihadlo přidávejte postupně. Naopak si užívejte postupných pozitivních změn na svém těle a zlepšující se kondičky.  

zena-fitness

6) Nebuďte na sebe příliš přísní

Že jde hubnutí nebo nabírání svalů pomaleji, než jste si původně mysleli? To je přece úplně normální a může za to mnoho faktorů. Nejčastějším bývá stres, špatná strava či právě přehnaně vysoké nároky na sebe sama a zklamání z toho, že se vám je nedaří naplňovat. 

Změňte strategii! Místo sebeobviňování se raději odměňte za každý významnější úspěch. Podařilo se vám uběhnout poprvé 5 km? Olalá, to si zasluhuje ty nové sportovní kalhoty, po kterých pokukujete už několik týdnů. Zhubli jste konečně spodní břicho a začínají se vám rýsovat „břišáky“? Ty nové šaty na tělo vám zaručeně padnou jako ulité!

7) Ve dvou se to lépe táhne

Nebo klidně i v 5 či ve 20 na skupinové lekci. Je totiž ideální obklopovat se podobně smýšlejícími lidmi. Lépe se vám bude společně dodržovat cvičební plán, ve chvílích lenosti se navzájem „vyhecujete“, abyste nevynechali lekci, a hlavně můžete společně sdílet úspěchy i neúspěchy. 


Pevně doufáme, že vám naše tipy pomohou vytrvat ve vaší snaze a konečně přinesou kýžené ovoce v podobě sportovních úspěchů. Abyste už nikdy nemuseli začínat znovu. 

motivace-behani-dvojice


autor-ikonka Autor: Veronika Telehuz

Copywriterka na volné noze a vystudovaná inženýrka v oboru Výživa a potraviny. Píše pro klienty různého zaměření, ale úplně nejraději se stará o texty z oblasti zdravého životního stylu, kde může spojit své dvě přednosti a záliby — lásku k písmenkům a odborné znalosti ze světa výživy a potravin.