Výpočet kvality proteinu

 

ANEB VÍTE JAK SI VYBRAT NEJKVALITNĚJŠÍ PROTEIN NA TRHU?

JAK POROVNAT KVALITU RŮZNÝCH PROTEINŮ MEZI SEBOU?

TO VŠECHNO JDE JEDNODUŠE SPOČÍTAT POMOCÍ KALKULAČKY

aminokyselinové skóre174  

Do teď jste si pravděpodobně protein vybírali podle reklamy, hodnocení v diskuzích nebo podle toho, co vám někdo doporučil. Nyní máte možnost si to sami spočítat. Ukážeme Vám, jak si vybrat protein jako vědec a zaměříme se přitom na to nejdůležitější, na hodnocení kvality samotné bílkoviny. Kvalita je totiž vždy důležitější než kvantita. 

Jediným objektivním nástrojem pro hodnocení kvality proteinu je nástroj vyvinutý vědci ze Světové zdravotnické organizace a jmenuje aminokyselinové skóre (zkratka AAS = amino acid score). Setkat se můžete i s dříve používaným názvem chemické skóre. 

Aminokyselinové skóre pracuje s principem porovnání jednotlivých aminokyselin ve vybraném produktu, vůči referenční bílkovině. Referenční bílkovina je ideální bílkovinou, která obsahuje pro naše svaly optimální a vyrovnaný poměr jednotlivých esenciálních aminokyselin. 

Složením referenční bílkoviny se zabývala Světová zdravotnická organizace (World Health Organization, WHO), Organizace pro výživu a zemědělství (Food and Agriculture Organization, FAO) a Univerzita OSN (United nations university, UNU) již v roce 1985. Ve své zprávě z roku 2007 (Protein and Amino Acid Requirements in Human Nutrition; 2007 | strana 150), bylo složení referenční bílkoviny díky modernizaci technologií aktualizováno a v této podobě se s ní pracuje dodnes.

 

Aminokyselina: g / 100 g bílkoviny
Histidin 1,5
Isoleucin 3
Leucin 5,9
Lysin 4,5
Methionin + Cystein 2,2
Fenylalanin + Tyrosin 3,8
Threonin 2,3
Tryptofan 0,6
Valin 3,9
 
Referenční bílkovina dle WHO/FAO/UNU z roku 2007
 
 
 

Princip AAS je tedy jednoduchý. Stačí porovnat množství aminokyseliny vybraného produktu v poměru k množství dané aminokyseliny v referenční bílkovině.

Pokud nemáte po ruce kalkulačku, tak si kvalitu Vašeho produktu můžete spočítat pomocí aminokyselinové kalkulačky na webu spocitejsikvalitu.cz , kde je k dispozici aplikace pro jednoduchý výpočet AAS. 

 

A jak tedy konkrétně postupovat?

  1. Podmínkou je, aby produkt měl ve svém složení zveřejněné aminokyselinové spektrum bílkoviny. Pokud ho výrobce neudává, bude lepší se poohlédnout po jiném produktu.
  2. Porovnáme množství aminokyseliny v gramech na 100 g čisté bílkoviny vybraného produktu v poměru k množství aminokyseliny v gramech na 100 g bílkoviny v referenční bílkovině dle následujícího vzorce  A / B x 100 = C

 

A = množství konkrétní aminokyseliny na 100 g proteinu ve vašem produktu

B = množství téže aminokyseliny na 100 g referenčního proteinu 

C = aminokyselinové skóre jednotlivé aminokyseliny

  1. Tímto způsobem vypočítáme aminokyselinové skóre všech aminokyselin, které uvádí WHO / FAO.
  1. Aminokyselina, která dosáhla nejnižšího aminokyselinového skóre je poté dle Rubnerova zákona označena za limitní aminokyselinu.
  1. Výsledné aminokyselinové (chemické) skóre produktu je poté stejné jako aminokyselinové skóre limitní aminokyseliny. Čím je aminokyselinové skóre  produktu vyšší, tím je vyšší poměr limitní aminokyseliny vůči referenční bílkovině a produkt je hodnotnější oproti produktu s nižším aminokyselinovým skóre. Vybírejte vždy produkty s nejvyšším AAS.

 

Aminokyselinová skóre produktů Inkospor

ACTIVE  PRO 80  154-156
ACTIVE PROTEIN SHAKE   136
X-TREME WHEY PROTEIN  152-154
X-TREME WEIGHT GAINER   164
X-TREME MUSCLE 95   156
X-TREME MUSCLE 85  171-174
 

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.