Kvalita proteinů

 

AAS

VÍTE JAK SI VYBRAT NEJKVALITNĚJŠÍ PROTEIN?
JAK POROVNAT KVALITU PROTEINŮ?

jednoduše si to spočítejte!

 

AAS

Princip AAS je tedy jednoduchý. Stačí porovnat množství aminokyseliny vybraného produktu v poměru k množství dané aminokyseliny v níže uvedené referenční bílkovině.

Aminokyselina: g / 100 g bílkoviny
Histidin 1,5
Isoleucin 3
Leucin 5,9
Lysin 4,5
Methionin + Cystein 2,2
Fenylalanin + Tyrosin 3,8
Threonin 2,3
Tryptofan 0,6
Valin 3,9

Referenční bílkovina dle WHO/FAO/UNU z roku 2007

Do teď jste si pravděpodobně protein vybírali podle reklamy, hodnocení v diskuzích nebo podle toho, co vám někdo doporučil. Nyní máte možnost si to sami spočítat. Ukážeme Vám, jak si vybrat protein jako vědec a zaměříme se přitom na to nejdůležitější, na hodnocení kvality samotné bílkoviny. Kvalita je totiž vždy důležitější než kvantita.

Jediným objektivním nástrojem pro hodnocení kvality proteinu je nástroj vyvinutý vědci ze Světové zdravotnické organizace a jmenuje se aminokyselinové skóre (zkratka AAS = amino acid score). Setkat se můžete i s dříve používaným názvem chemické skóre.

Aminokyselinové skóre pracuje s principem porovnání jednotlivých aminokyselin ve vybraném produktu, vůči referenční bílkovině. Referenční bílkovina je ideální bílkovinou, která obsahuje pro naše svaly optimální a vyrovnaný poměr jednotlivých esenciálních aminokyselin.

Složením referenční bílkoviny se zabývala Světová zdravotnická organizace (World Health Organization, WHO), Organizace pro výživu a zemědělství (Food and Agriculture Organization, FAO) a Univerzita OSN (United nations university, UNU) již v roce 1985. Ve své zprávě z roku 2007 (Protein and Amino Acid Requirements in Human Nutrition; 2007 | strana 150), bylo složení referenční bílkoviny díky modernizaci technologií aktualizováno a v této podobě se s ní pracuje dodnes.

 

SPOČÍTEJTE KVALITU PRODUKTU POMOCÍ AMINOKYSELINOVÉ KALKULAČKY

 

Návod na výpočet kvality proteinů?

  1. Podmínkou je, aby produkt měl ve svém složení zveřejněné aminokyselinové spektrum bílkoviny. Pokud ho výrobce neudává, bude lepší se poohlédnout po jiném produktu.
  2. Porovnáme množství aminokyseliny v gramech na 100 g čisté bílkoviny vybraného produktu v poměru k množství aminokyseliny v gramech na 100 g bílkoviny v referenční bílkovině dle následujícího vzorce:
    A / B x 100 = C
  3. Tímto způsobem vypočítáme aminokyselinové skóre všech aminokyselin, které uvádí WHO / FAO.
  4. Aminokyselina, která dosáhla nejnižšího aminokyselinového skóre je poté dle Rubnerova zákona označena za limitní aminokyselinu.
  5. Výsledné aminokyselinové (chemické) skóre produktu je poté stejné jako aminokyselinové skóre limitní aminokyseliny. Čím je aminokyselinové skóre produktu vyšší, tím je vyšší poměr limitní aminokyseliny vůči referenční bílkovině a produkt je hodnotnější oproti produktu s nižším aminokyselinovým skóre. Vybírejte vždy produkty s nejvyšším AAS. Například proteinový koncentrát Inkospor X-treme Muscle 85 má hodnotu AAS 174, což znamená, že tento produkt obsahuje o 74 % více limitní aminokyseliny než ideální protein. Tohoto preparátu tedy stačí užívat poměrně menší množství než produktu s AAS s hodnotou 100.

A = množství konkrétní aminokyseliny na 100 g proteinu ve vašem produktu

B = množství téže aminokyseliny na 100 g referenčního proteinu

C = aminokyselinové skóre jednotlivé aminokyseliny

 

 

Produkty Inkospor VS. běžné potraviny

Produkt Aminokyselinová skóre
ACTIVE PRO 80 154-156
ACTIVE PROTEIN SHAKE 136
X-TREME WHEY PROTEIN 159-160
X-TREME WEIGHT GAINER 164
X-TREME MUSCLE 95 156
X-TREME MUSCLE 85 171-174
Běžné vejce 119
Hovězí maso 94
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací