Kvalita proteinů

JAK SI VYBRAT KVALITNÍ PROTEIN?

Do teď jste si pravděpodobně protein vybírali podle reklamy, hodnocení v diskuzích nebo podle toho, co vám někdo doporučil. Nyní máte možnost si to sami spočítat. Ukážeme Vám, jak si vybrat protein jako vědec a zaměříme se přitom na to nejdůležitější, na hodnocení kvality samotné bílkoviny. Kvalita je totiž vždy důležitější než kvantita.

Jediným objektivním způsobem pro hodnocení kvality proteinu je určení tzv. aminokyselinové skóre (zkratka AAS = amino acid score). Tento nástroj byl vyvinut vědci ze Světové zdravotnické organizace. Aminokyselinové skóre pracuje s principem porovnání jednotlivých aminokyselin ve vybraném produktu vůči referenční bílkovině. Referenční bílkovina (protein) je smyšlenou bílkovinou, která obsahuje pro naše svaly optimální a vyrovnaný poměr jednotlivých esenciálních aminokyselin.

Rychlé

Spolehlivé

Science-based

Princip AAS je jednoduchý. Stačí porovnat množství aminokyseliny vybraného produktu v poměru k množství dané aminokyseliny v níže uvedené referenční bílkovině.

Aminokyselina: g / 100 g bílkoviny
Histidin 1,5
Isoleucin 3
Leucin 5,9
Lysin 4,5
Methionin + Cystein 2,2
Fenylalanin + Tyrosin 3,8
Threonin 2,3
Tryptofan 0,6
Valin 3,9

Referenční bílkovina dle WHO/FAO/UNU z roku 2007

Výpočet krok za krokem

  1. Najděte si aminokyselinové spektrum bílkoviny na obalu produktu. (Pokud ho výrobce neudává, bude lepší se poohlédnout po jiném produktu. Nechcete přece kupovat zajíce v pytli.)
  2. Vydělíme množství konkrétní aminokyseliny na 100 g ve Vámi vybraném proteinu množstvím téže aminokyseliny ve 100 g referenčního proteinu a vynásobíme 100.
    A / B x 100 = C
  3. Tímto způsobem vypočítáme aminokyselinové skóre všech aminokyselin, které uvádí WHO / FAO.
  4. Aminokyselina, která dosáhla nejnižšího aminokyselinového skóre je dle Rubnerova zákona označena za limitní aminokyselinu.
  5. Výsledné aminokyselinové skóre produktu je poté stejné jako aminokyselinové skóre limitní aminokyseliny. Čím je aminokyselinové skóre produktu vyšší, tím je produkt hodnotnější oproti produktu s nižším aminokyselinovým skóre.

Vybírejte vždy produkty s nejvyšším AAS. Například proteinový koncentrát Inkospor Whey Protein Kokos má hodnotu AAS 160, což znamená, že tento produkt obsahuje o 60 % více limitní aminokyseliny než ideální protein. Takového proteinu tedy stačí užívat poměrně menší množství než produktu s AAS s hodnotou 100.

Produkt Aminokyselinová skóre
ACTIVE PRO 80 154-156
ACTIVE PROTEIN SHAKE 138
X-TREME WHEY PROTEIN 159-160
X-TREME WEIGHT GAINER 164
X-TREME MUSCLE 95 156
Vejce slepičí 119
Hovězí maso 94

AAS v proteinech Inkospor a v běžných potravinách

Složením referenční bílkoviny se zabývala Světová zdravotnická organizace (World Health Organization, WHO), Organizace pro výživu a zemědělství (Food and Agriculture Organization, FAO) a Univerzita OSN (United nations university, UNU) již v roce 1985. Ve své zprávě z roku 2007 (Protein and Amino Acid Requirements in Human Nutrition; 2007, strana 150), bylo složení referenční bílkoviny díky modernizaci technologií aktualizováno a v této podobě se s ní pracuje dodnes.