Rozhovor s motokrosovým závodníkem Václavem Kovářem

hodiny-ikonka Doba čtení: 3 minuty

Dělat profesionálně motokros je snem snad každého malého chlapce. Co však obnáší být skutečně na vrcholu v práci, kterou může mnoho lidí považovat spíše za zábavu? Na to, jaké radosti a strasti přináší být motokrosovým rekordmanem, jsme se zeptali jednoho z největších talentů současného českého motokrosu Václava Kováře.

1) Václave, na úvod pro tebe máme poměrně tradiční, ale přesto trošku záludnou otázku — prozradíš nám, co je tvým hnacím motorem, zkrátka, co tě motivuje? V životě i ve sportu?

Abych řekl pravdu, co mě žene v životě, to úplně nevím. Co se týká sportu, tam mám naopak poměrně jasnou odpověď. Mám sport rád a motokros miluju — spoustu mi toho dal, a tak mu to chci vrátit tím, že ho budu dělat co nejlépe.

 

Václav Kovář motokros

 

2) Každý z nás máme někoho, koho obdivujeme. Jaký je tvůj největší životní a sportovní vzor (pokud tedy nejsou totožné)?

Sportovními vzory a ikonami jsou pro mě Ricky Carmichael a Ryan Villopoto. Co se týká života, je spousta úspěšných lidí, avšak u nikoho z nich si nejsem jistý, zda jsou se svým životem skutečně spokojeni. Životní vzor nemám, mým cílem je být šťastný a spokojený.

3) Kdy jsi začínal s motokrosovým sportem? Kdo tě k němu přivedl?

Začal jsem v 6 letech a přivedl mě k němu můj táta. Koupil mi motorku, začali jsme jezdit na zahradě, pak na trati a postupně přišly i závody. 

 

Václav Kovář motokros

 

4) Lákal tě tento druh sportu vždycky, nebo sis k němu hledal delší cestu a vyplynulo to postupně?

Upřímně, jako dítě jsem vůbec nevěděl, že takovýto druh sportu vůbec existuje. Začalo to tak, že jsem v časopise viděl motorku, a táta se mě jen zeptal, jestli bych ji chtěl. V 6 letech neodpovíte jinak než ano. Pak už jsem v podstatě nepoznal nic jiného :-).

5) Kolik času ti během týdne zaberou tréninky? Jak často a jakým způsobem probíhají?

To se velmi mění v sezoně a v zimní přípravě. Zimní příprava trvá zpravidla od listopadu do března/dubna. Vypadá to tak, že šest dní makám a jeden den mám odpočinek. Listopad/prosinec je především o zkokonalování fyzické kondice (posilovna, běh, kolo, běžky aj.) Od ledna už se k tomu připojuje i motorka, kde se najíždějí hlavně hodiny — dlouhé jízdy v tempu na 85—90 %.

Když se blíží sezona, přidává se v tréninku na rychlosti (rychlá kola, kratší jízdy, ale v maximálním tempu). V sezoně se to pak mění podle závodů. Z tréninku se vypouští klasická posilovna, zůstává jen něco na styl tabaty. Pondělí je většinou volno po závodech, nebo jen nějaké lehké kolo/výklus. Úterý opět trénink na motorce, středa kondiční trénink, čtvrtek motorka, pátek něco lehčího nebo volno a víkend závody.

6) Prozradíš nám, co považuješ za svůj největší dosavadní sportovní úspěch? 

Když vynechám juniorské úspěchy, tak považuji za úspěch vždy to, když jsem nominován na motokros národů a mohu reprezentovat svou zemi.

 

Václav Kovář motokrosař

 

7) Jsme moc rádi, že jsi v rámci doplňkové sportovní výživy vsadil na Inkospor. Proč sis vybral právě naši společnost? Prozradíš nám své oblíbené produkty, které ti nejvíce vyhovují a chutnají?

Inkospor jsem objevil na doporučení kamaráda. Myslím, že kvalitní doplňky stravy jsou si dost podobné, avšak málokteré jsou dobré i chuťově. V tom mi Inkospor vyhovuje. Když si třeba dáte X-treme Whey crispy bílá čokoláda hned zjistíte, o čem mluvím.

8) Je zřejmé, že sport a vše okolo něj, ti pravděpodobně zabírá většinu volného času. Zvládáš si při tomto nasazení vyšetřit čas na osobní život? Podporuje tě rodina, případně partnerka?

Myslím, že pokud člověk chce, pak si čas najde. Je pravda, že ho není mnoho a téměř vše se odvíjí od kalendáře závodů a tréninkového plánu. Naštěstí to má přítelkyně chápe, za což si jí velmi vážím. Ví, že pokud spolu máme trávit čas, musí se trochu přizpůsobit a třeba moje tréninky absolvovat jako doprovod. 

9) Václave, prozraď nám na závěr, co tě v nejbližší době čeká? Pokud bys pak naopak vzal v potaz dlouhodobější horizont — jakých met bys chtěl ve své sportovní kariéře dosáhnout?

V nejbližší době čekáme na závody. Máme  sice koncem května v kalendáři vypsaný první český „mistrák“, ale kdo ví, zda se nakonec uskuteční. V dlouhodobějším horizontu bych chtěl dělat motokros, jak nejlépe budu moct. A když se na to nabalí nějaké úspěchy, pak to bude krásná třešnička na dortu.