Tipy na běh ve sněhu aneb využijte extrémní podmínky ve svůj prospěch

hodiny-ikonka Doba čtení: 5 minut

Zima je celkem dlouhé běžecké období, které je potřeba využít k nabírání kilometrů. Né nadarmo se říká, že se jarní závod zeptá, co jsi dělal v zimě? Pokud je suchá zima, stačí přihodit vrstvu navíc a jde se na to. Co ale když napadne sníh, nebo ještě hůř všude je bláto? Máme pro vás pár tipů, jak si užít běh i těchto nelehkých zimních podmínkách.

běhání v zimě

Základ jsou dobré a kvalitní trailové boty 

Boty jsou prostě základ. V zimě i zarytí milovníci asfaltu zjistí, že to prostě s hladkou podrážkou nejde. Ono uklouznout a bouchnout sebou o zem celkem dost bolí. A to nemusíte ani vyrazit někam do hor. Vlhkost a časté umývání se na botách také podepíše, proto je dobré investovat do kvalitních trailových bot. Vzorek trailových bot se liší od mírného vzorku, se kterým můžete běhat i po asfaltu, i od drapáků, které jsou opravdu do extrémních podmínek. Pro bahno a sníh ideální varianta a jedny takové doma mít se určitě vyplatí.

Výbornou vlastností trailových bot je nepromokavá nebo vodoodpudivá úprava. V létě je v takových botech často dost teplo a potí se v nich noha, ale v zimě jako když to najdete. Je to celkem návyková věc, jak si na to zvyknete, že se nemusí vyhýbat každé kaluži, proběhnete úplně vším. Né všechny modely bot se ale v nepromokavé verzi vyrábí. Řešením jsou pak speciální nepromokavé ponožky, které vaše nohy dokážou taky udržet v suchu. Není to žádná neoprenová šílenost, jako si spousta lidí myslí. A pár hodin opravdu dokážou držet vodu od vašich nohou. 

běžecká obuv do sněhu

Vytáhněte do boje se sněhem hroty!

Do čistě sněhových podmínek jsou pak nezbytné nesmeky. Navléknete je na každou podrážku a využijete je třeba i při výletě s rodinou. Liší se délkou hrotů a také váhou. Těžké nesmeky s velkými hroty jsou určené do hor a na turistiku, běhat se s nimi moc dlouho nedá. Naopak jsou i vyloženě městské malé špunty, které rychle sundáte a nandáte dle potřeby. Jde je mít v batůžku stále s sebou a jsou lehčí než běžný telefon.

Pokud to s během ve sněhu myslíte vážně, nebo když vás čeká nějaký závod v zimním prostředí, jsou skvělé hřebové boty. Jejich podrážka je vybavena několika hroty na strategických místech pro dobrý odkaz, ale i bezpečný dopad nohy na sněhu, ledu nebo bahně. Tyto boty často pořizují orientační běžci nebo OCR běžci, ale využijete je i při běžném běhu. Jen s nimi opravdu nejde běhat po pevném povrchu, hroty se velmi rychle ničí a dost to bolí. Hřebovky nejsou ve většině případů moc tlumené a snadno si v nich na tvrdém povrchu odpálíte lýtka. Ale zase vám vydrží při šetrném zacházení několik zim, člověk v nich tolik kilometrů zase naběhne.

běh v horách

Vrstvit, vrstvit a vrstvit!

O oblékání na běh v zimních podmínkách jste toho asi slyšeli už hodně. Dnes je na trhu celá řada různých funkčních materiálů, které zahřejí, odvádí pot z těla a rychle schnou. Opět se zde vyplatí investovat, hlavně do spodní vrstvy, kterou máte na těle. Při oblékání na běh zvolte více tenčích vrstev, díky kterým se budete dobře pohybovat a dle potřeby vrstvy ubírat nebo naopak zase přidávat. Nebalte se ale moc, když se zahřejete, bude vám rychle teplo a zbytečně se v zimě potit nechcete.

Dobré je mít horní vrstvu s nepromokavou úpravou, která vás v létě ochrání proti dešti, ale v zimě skvěle funguje jako horní teplá vrstva. Bundy jsou totiž často méně prodyšné a i když nejsou podšité, v teplotách kolem nuly umí krásně držet teplo u těla a zahřát. Zároveň pokud najednou začne sněžit, nebudete hned mokří. Dobré je myslet taky na pokrývku hlavy. Hodně tepla uniká právě tady a tenká funkční čelenka nebo čepice dokáže pocitově hodně pomoci. Na nohy jsou skvělou vychytávkou návleky, které zamezí padání sněhu do bot. Pocitově moc nepříjemná věc, když proběhnete vysokou závějí a hned máte sníh všude, který pak velmi nepříjemně chladí. Návleky použijete celý rok, v létě jsou skvělé při delších bězích proti nepříjemným kamínkům. Ozkoušeno.

běhání v horách

Nepodceňte energetický příjem

Pocit žízně a hladu je v zimě relativní. Díky sníženému pocení tělo nedává často signály k doplnění tekutin a může snadno dojít k dehydrataci. Na delší běhy a výlety si s sebou vždy berte zásobu. Běh je často díky podmínkám pomalejší a jste vlastně v aktivitě o hodně dýl, než když jdete stejnou trasu v létě. Vodu nahraďte iontovým nápojem s minerálními látkami, třeba Active Mineral Light, který dodá tělu potřebnou energii a minerály. Připravit si ho můžete doma teplý a nalít ho tak i do softflasek. Samozřejmě né úplně vařící, aby vám flašky nezničil. Nevydrží sice teplý dlouho, ale také hned nezmrzne. Pokud se chystáte na delší běh, určitě sáhněte po Power Drinku, který obsahuje více sacharidů. Zimní podmínky jsou pro tělo náročnější a energie navíc se bude hodit.

To samé platí také o jídle. Chce to vyzkoušet, co vám v chladu sedí. Tekuté věci, typu kapsiček dětské výživy, nejsou v zimě úplně nejlepší. U tyčinek to bohužel platí také, velmi rády hodně tuhnout a nejdou pak dobře ukousnout a požvýkat. Zkuste tedy, co vyhovuje vám a co se vám v chladu dobře jí. Za mě se osvědčily Fitness proteinové tyčinky, které najdete hned v několika příchutích. Fajn je také ovoce, chladné dokáže příjemně osvěžit a dodá přirozenou energii. Vždy s sebou mějte navíc jeden až dva energetické gely. Nic neváží a když už je nejhůř, dokáží vás zachránit. Z batohu je ani nevytahuju, to je s alu fólií stálice na všechny výlety.

Běh ve sněhu je krásný a je to v zimě taková malá vzpruha od běhů ve stále stejných šedivých dnech. Neplánujte dlouhé běhy, stejná trasa v zimě a v létě zabere jinak dlouho. Pokud plánujete jet běhat do hor, ověřte si, že jsou cesty prošlapané a hlavně běhatelné, spousta českých hor je v zimě královstvím běžkařů. Hlavně si to ale užijte, ten horký čaj a zákusek po takovém výkonu doma v teple chutnají nejlíp.

autor-ikonka Autor: Vanda Nováková