Běžecká lékárnička – co by v ní nemělo chybět a co opravdu použijete?

hodiny-ikonka Doba čtení: 5 minut 

Běžecká nebo taky turistická dobrodružství jsou v létě v plném proudu. Na každém delším výletě je dobré mít s sebou pár věcí, které jsou z kategorie „tak spíš pro jistotu“. Nějaké to jídlo navíc, náplast, léky na alergii nebo třeba izotermickou fólii. Vejdou se i do nejmenšího batůžku a vůbec nic neváží. Pak je fajn mít v autě v cíli dalších pár věcí, které oceníte v netradičních situacích. Ano, mluvíme o lékárničce. Často ale narazíte, že ta běžná povinná v autě vám nestačí a na běžecké neduhy vůbec nepomůže.

Poradím vám, co by podle mě měla taková běžecká lékárnička obsahovat a co skutečně využijete. Vlastně vám úplně přesně řeknu, co obsahuje ta moje. A že se mnou na několika dobrodružstvích už byla, nedám na ni dopustit. Pro přehled jsem jednotlivé vybavení lékárničky rozdělila do několika kategorií podle řešení problému. Jdeme se na to podívat.

Podvrtnutí

Běh v terénu je taková malá loterie. Jeden kámen střídá druhý, do toho kořeny a další nerovnosti. Všechno je pak násobeno počtem kilometrů, které máte v nohách a riziko podvrtnutí kotníku je vysoké. Hned po úrazu je potřeba rychle zasaženou oblast zchladit. Pokud máte po trase řeku, skočte do ní. Skvěle poslouží také ledový sprej. Rychlé zchlazení snižuje průtok krve do postiženého místa, zmírňuje vznikající otok, krvácení a hromadění tekutiny v poraněných měkkých tkáních. Po ochlazení je dobré místo stáhnout elastickým obinadlem. Doporučuji koupit si do lékárničky elastické, které obsahuje i klipsy na uchycení.  

Na pohmoždění všeho druhu jsou skvělé také tejpy. Pokud není zranění nějak závažné, dokážou pěkně podpořit a zpevnit oblast s minimálním omezením pohybu. Taky tedy mají své místo v mé lékárničce.

Léky a mastičky všeho druhu

Nejsem příznivce užívání léků na bolest během sportu. Ale už několikrát se mi stalo, že jsem je využila, ať už pro sebe nebo pro někoho z výpravy. Ona taková bolest hlavy dokáže dost potrápit. Vozím tedy s sebou ibalgin, případně paralen. Z léků s sebou dále beru léky proti alergii. A ty opravdu doporučuji s sebou mít, jsou už dneska volně prodejné v lékárně a i když alergií netrpíte, proběhnutí vysokou trávou v cizím prostředí se může pěkně vymstít. Z léků mám ještě v zásobě černé uhlí a sáčky Smecta Go, které se opět nemusí zapíjet a rovnou je snadno rozpustíte v ústech. 

Na pomoc při bolesti mám v lékárničce také mastičky. Jednu s obsahem látky proti bolesti (Ibalginová mast, Voltaren, Diclofenaková mast). Svoje pevné místo má také Thajská mast. Dokáže jak prohřát svaly, tak chladí a uvolňuje napětí. Jen pozor, je opravdu silná a stačí jí maličko. Je to neskutečný pomocník po těžkých tratích a závodech, kdy víte, že vás nohy budou druhý den bolet. 

Odřeniny

Při běhu v terénu mnohem více hrozní nějaká odřenina. Ať už o větve nebo kameny, tak bohužel můžou přijít větší pády a hluboké rány vyžadující zvláštní péči. Ránu hned jak to půjde omyjte vodou a pak ošetřete hydrogelem, který ránu dezinfikuje, dekontaminuje a zvlhčí. Parádní pomocník je Prontosan gel v praktickém balení, který snadno kápnete přímo na ránu. Pokud to není vyloženě nutné, nechejte ránu dýchat a ničím ji nekryjte. Pro případ, že by bylo potřeba ji přelepit, mám v lékárničce náplast s hydrofimem, která se k ráně nepřilepí. Touto náplastí lze ošetřit také puchýře, pokud na ně nechcete aplikovat přímo náplasti na puchýře. 

Puchýře

Puchýře jsou snad nejčastější příčina, proč sahám do běžecké lékárničky. Vybavila jsem ji tedy zásobou různě velkých hydrokoloidních náplastí. Vždy postižené místo vydezinfikuji a zalepím. Pokud vím, že ještě budu místo namáhat, přelepím náplast kouskem tejpu, aby opravdu držela na místě. Na menší puchýře pak použiji klasické náplasti, které doporučuji v celku, aby se dalo odstřihnout přesně tolik, kolik aktuálně potřebujete. 

Křeče

Křečím je dobré předcházet, ale každého mohou někdy překvapit. Nejčastěji dochází k náhlému svalovému stahu v lýtkách. Skutečně nepříjemné jsou pak křeče ve stehnech. Postižený sval je nejlepší protáhnout, dát sval do flexe. Pokud máte s sebou parťáka, tak s ním. A podpořit vše ampulkou hořčíku, který se rychle vstřebá a při křeči pomůže. Následně se pak pokuste křeč lehce rozejít.

Mírná hypoglykemie

Nízká hladina cukru je při delším výkonu, než na který jsme zvyklý, velmi častá. Je dobré se do takového stavu nedostat a doplňovat cukry průběžně. V lékárničce ovšem mám zdroj rychlých cukrů, třeba hroznový cukr, ale také kvalitnější zdroj energie v podobě jednoho rezervního energetického gelu. K tomu také přikládám jednu proteinovou tyčinku, která cukry taky krásně doplní. Často je to pak pro mě v cíli i odměna a těším se na tu jednu schovanou tyčinku v lékárničce celý výlet. 

Takové ty drobnosti navíc

Na závěr ještě doplním pár drobností, které moje lékárnička obsahuje. V první řadě se jedná o malé manikúrní nůžky. Ty využijete prakticky na cokoliv. Dále pak v lékárničce mám izotermickou fólii. Osobně se mi nejvíce osvědčila fólie z jedné strany stříbrná a z druhé zlatá. Zlatou stranou nahoru fólie hřeje a udrží vás v teple, stříbrnou stranou nahoru pak naopak chladí. Stálice číslo tři je pak vazelína, případně jiný krém na opruzeniny. Tu využijete spíš před samotným výletem. Určitě její použití nepodceňte a namažte vše, co se „bude třít“ a hlavně nohy do ponožek. Omezíte tak velmi výrazně vznik puchýřů.

Všechno mám uložené v praktické taštičce na zip a vozím v autě na každý výlet, závod nebo delší běh. Vybavte si ji podle svého a užijte si každé dobrodružství na maximum! 

 

autor-ikonka Autor: Vanda Nováková

 

Prontosan® Wound Gel a Askina® DresSil Border jsou zdravotnické prostředky.

Prontosan® Wound Gel je zdravotnický prostředek určený k čištění, zvlhčování a dekontaminaci akutních, chronických a infikovaných kožních ran a popálenin 1. a 2. stupně.

Askina® DresSil Border je zdravotnický prostředek. Tento zdravotnický prostředek je určen pro ošetřování mírně exsudujících ran, od částečného postižení až po kožní defekty v plné tloušťce, např.: tlakové vředy, venózní a arteriální bércové vředy, diabetické vředy na nohou, popáleniny prvního a druhého stupně, místa odběru kožních štěpů, trhliny kůže a oblasti, které se obtížně pokrývají.

Před použitím si prosím pečlivě přečtěte návod k použití, neboť tento obsahuje informace o rizicích spojených s používáním zdravotnického prostředku a další důležité informace.