Na co si dát pozor při výběru krabičkové diety?

hodiny-ikonka Doba čtení: 3 minut 

Krabičková dieta se stala za poslední roky velkým hitem. Pravděpodobně jste se už setkali s někým, kdo má s tímto způsobem stravování zkušenosti. Krabičková dieta by vám měla pomoci dosáhnout vašeho cíle, který jste si stanovili. Krabičky jsou často spojovány s hubnutím, ovšem ne vždy musí být cílem ztráta pár kil navíc. Mnozí volí krabičkovou dietu kvůli úspoře času, které jim příprava jídla zabírá, jiní chtějí naopak pár kilo nabrat a mít vše naservírováno ideálně bez práce. Neexistuje tedy univerzální účel krabičkové diety. Co má ale krabičková dieta v základu společné je pravidelný přísun denních pokrmů od snídaně, oběda až po večeři.

Ačkoliv to zní jako ideální řešení pro všechny, co si rádi šetří čas a nebojí se svůj jídelníček vložit do rukou jiných, i krabičková dieta má svá úskalí. Jaká to jsou? Na to se podíváme v dnešním článku.

Business na prvním místě

Peníze na prvním místě, zdraví až na druhém. Bohužel i tak by se daly popsat nekalé úmysly některých prodejců krabičkové diety. Pokud je vám někdo schopen vytvořit krabičkovou dietu po výměně dvou e-mailů, měli byste zbystřit. V momentě, kdy poskytovatele krabičkové diety nezajímají vaše alergie, preferované výživové směry a celkově vaše stravovací preference, zkuste se poohlédnout jinde.

Důvěřuj, ale prověřuj

Tento další bod navazuje na předchozí, se kterým jde tak trochu ruku v ruce. První věc, která by vás měla u krabičkové diety zajímat, je ta, kdo ji sestavil. Byl to skutečný odborník, který se ve výživě orientuje a má k tomu potřebné vzdělání? Pokud chcete mít skutečně pojištěno, že je jídelníček složen odborníkem, který je schopen obsáhnout komplexní skladbu jídelníčku tak, že vám nastaví individuální odpovídající plán, pátrejte po nutričních terapeutechO tom, jak probíhá návštěva nutričního terapeuta, jsme psali v tomto článku.

Nutriční terapeut má na rozdíl od výživového odborníka, specialisty nebo poradce skutečnou kvalifikaci podloženou odborným vzděláním. Je tedy skutečným profesionálem ve svém oboru. Vždy je tedy lepší ujistit se, s kým máte tu čest.

Nikdy nechoďte pod bazál

Jídelníček pro 90 kilovou ženu středního věku nemůže být stejný jako pro aktivní, sportující slečnu, která váží 60 kilogramů, nemyslíte? Ani hubnoucí krabičková dieta by nikdy neměla obsahovat méně kalorií, než je váš bazální metabolismus. Pokud narazíte na krabičkovou dietu o příjmu 5 000 Kj za den, raději se porozhlédněte jinde. Více se můžete dočíst v našem článku: 11 nejhorších způsobů na hubnutí.

Nedostatek bílkovin a vitamínů

Mnoho prodejců se snaží ušetřit, kde se dá, proto jídla z krabičkové diety často postrádají dostatečné množství zeleniny, ovoce a mléčných výrobků, které by rozhodně nemělo v žádném zdravém jídelníčku chybět. Absence čerstvých potravin a mléčných výrobků může způsobit nedostatečný přísun vlákniny, vitamínů a dalších minerálů, které jsou pro lidské tělo nepostradatelné.

Vždy je dobré si u poskytovatele krabiček ověřit, zda je nutné jídelníček s konkrétním cílem doplnit o něco navíc. Ne každá firma je schopna obsáhnout do krabiček potřebné množství zeleniny, ovoce nebo mléčných výrobků, tyto informace by ale vždy měly být doplněny samotným poskytovatelem krabiček.

Alkohol, kafíčka a limonády

Tento bod je čistě o vás. Lidé praktikující krabičkovou dietu s cílem zhubnout si často myslí, že se jedná pouze o jídlo. Ovšem pozor! Tekutiny a nápoje jsou často největším skrytým problémem, proč se ručička na váze nehne směrem doleva. Ono jedno karamelové frappuccino ze Starbucks dost často vydá za celý oběd. To nemluvíme ani o osvěžujících letních drincích, které na první pohled působí jako nenápadné osvěžení. 

Alkohol obsahuje velké množství kalorií a je nutné ho započítat do celkového přijmu, stejně jako kávy obsahující mléko nebo sladidla. Do vašeho celkového přijmu byste zkrátka měli započítat každou tekutinu mimo vodu, černou kávu, neochucené minerální vody nebo neslazený čaj. Všechno ostatní pravděpodobně nějakou tu kalorii navíc mít bude. Výjimku tvoří "zero nápoje", které jsou často bez kalorií, nicméně ani s nimi bychom to neměli přehánět.

Na závěr

Pokud se právě nacházíte v pozici, kdy vybíráte ideální krabičkovou dietu pro vaše stravování, řiďte se heslem "Důvěřuj, ale prověřuj". Zeptejte se ve vašem okolí na osobní zkušenosti, důkladně projděte web poskytovatelů krabičkových diet a hlavně se řiďte vlastním rozumem a nenechte se nalákat na první reklamu na krabičkovou dietu, která na vás na internetu vyskočí.

 

autor-ikonka Autor: Kateřina Zobačová