Rozhovor s triatlonistou Karlem Duškem

hodiny-ikonka Doba čtení: 5 minuty

Dnes pro vás máme další rozhovor, tentokrát s triatlonistou Karlem Duškem. Co se v něm dozvíte? Například to, jak se z „oplácaného“ kluka, jak Karel sám prozradil, který nemohl vyběhnou kopec v ulici, stal úspěšný český triatlonista.  A je toho samozřejmě mnohem více. Pevně věříme, že vás čtení rozhovoru bude bavit stejně jako nás jeho příprava se sympatickým Karlem.

 

Karel Dušek triatlon

 

1) Karle, na úvod pro tebe máme poměrně tradiční, ale přesto trošku záludnou otázku — prozradíš nám, co je tvým hnacím motorem? Co tě motivuje v životě i ve sportu?

Co mě žene dál a motivuje? Řekl bych, že to, jak posouvám své možnosti a hranice. Dále také zjišťování možností, díky kterým se můžu dostat zase o kus dál. Jedná se třeba jen o malé drobnosti, ale ve výsledku vás mohou pozvednout o třídu výš. V neposlední řadě také vyrovnat se těm nejlepším v mém sportovním oboru. Když si vzpomenu na dobu, kdy mi bylo třeba deset, měl jsem slušné břicho a nevyběhl jsem pomalu ani kopec u nás v ulici, ani se mi nechce věřit, že teď jsem tam, kde jsem.

2) Každý z nás máme někoho, koho obdivujeme. Jaký je tvůj největší životní a sportovní vzor (pokud tedy nejsou totožné)?

Možná je to divné, ale žádný životní ani sportovní vzor nemám. Nejvíce se asi motivujeme navzájem s mojí sestrou, která reprezentuje ČR v plavání handicapovaných. Samozřejmě, že pozoruji a zároveň i obdivuji sportovce na té opravdu TOP úrovni, a to jak v mém sportu, tak i v dalších sportech, ale spíše se snažím zjistit, co bych se od nich mohl ještě naučit.

3) Kdy a jak jsi začínal s triatlonem? Kdo tě k němu přivedl?

Od šesti let jsem závodně plaval, v rámci zvyšování kondice jsem šel někdy na kolo, běh jsem popravdě nesnášel. Se závodním plaváním jsem skončil, když jsem odmaturoval. Závodění mi ale chybělo, nejdříve jsem proto začal objíždět závody na horských kolech a zkusil jsem také terénní triatlon v Ostrově u Karlových Varů. Opravdu mě to chytlo a začal jsem se připravovat na všechny tři disciplíny. Tréninky jsem si ale vymýšlel sám, bez jakékoliv struktury. V té době si mě všiml tehdejší vedoucí našeho bazénového centra a domluvil mi schůzku s mým současným trenérem. A právě tím započala naše spolupráce, která trvá dodnes.

 

Karel Dušek

 

4) Lákal tě tento druh sportu vždycky, nebo sis k němu hledal delší cestu a vyplynulo to postupně?

Na tuhle otázku jsem vlastně již odpověděl. K triatlonu jsem se dostal až v 18 letech, když jsem ukončil kariéru plavce a intenzivně jsem se mu začal věnovat asi v 19 letech.

5) Kolik času ti během týdne zaberou tréninky? Jak často a jakým způsobem probíhají?

Tréninky zaberou opravdu hodně času. Trénuji 6 dní v týdnu 2x denně a jeden den mám volný. Délka tréninku se mění v průběhu celého roku. Na jaře, kdy se najíždí objemy na kole, je to jiné než před závodem, kdy už jen dolaďujeme. Přesně na minuty to spočítané nemám, ale v průměru jsou to tak 4 hodiny denně. K tomu samozřejmě ještě protahování, rolování nebo masáž. Takže volného času moc nezbývá. 

6) Prozradíš nám, považuješ za svůj největší dosavadní sportovní úspěch? 

Největší úspěch je, že z oplácaného kluka se stal celkem zdatný sportovec :D. Co se týká umístění, tak určitě 7. místo na MS na Hawaii 2019. Ty byl neskutečný výsledek.

 

Karel Dušek na kole

 

7) Jsme moc rádi, že jsi v rámci doplňkové sportovní výživy vsadil na Inkospor. Proč sis vybral právě naši společnost? Prozradíš nám své oblíbené produkty, které ti nejvíce vyhovují a chutnají?

Spolupráci s Inkosporem mi dohodl Michal Piloušek a jsem mu za to opravdu vděčný. Výživa mi sedla a nebyl důvod něco měnit. V mé výbavě je vždy ionťák Power drink, Energy gel tropic, X-treme weight gainer, vícesložkový protein X-TREME muscle 95 a tyčinky Energy Bar kokos

8) Je zřejmé, že sport a vše okolo něj, ti pravděpodobně zabírá většinu volného času. Zvládáš si při tomto nasazení vyšetřit čas na osobní život? Podporuje tě rodina?

Jak jsem již zmiňoval, volného času moc není. Ve volných chvílích se věnuji studiu. Rád také vařím, takže studuju i nové recepty, které pak zkouším. Dříve jsem chodil pravidelně na ryby, k tomu se v průběhu závodní sezony teď také moc nedostanu. Ale ve volný den si na ně občas zajdu, je to relax. Doma mě podporují, jak se dá. Bez podpory okolí by to člověk ani nemohl dělat. 

9) Karle, prozraď nám na závěr, co tě v nejbližší době čeká? Pokud bys pak naopak vzal v potaz dlouhodobější horizont — jakých met bys chtěl ve své sportovní kariéře dosáhnout?

Nyní se připravuji na světové poháry ve Francii a v Belgii. Letos bych se chtěl ještě zúčastnit ME v Xteře v Německu, dále pak ME ETU v Itálii a objet i nějaké domácí závody. Vrchol každého roku je MS Xterra na Hawai, které je letos až 5. 12., což je opravdu hodně pozdě.  Udržet výkonnost i psychiku bude hodně náročné. Asi to bude znít přehnaně ambiciózně, ale jednou bych chtěl vyhrát Hawai, to je má nejvyšší meta.

 

autor-ikonka Autor: Veronika Telehuz

Copywriterka na volné noze a vystudovaná inženýrka v oboru Výživa a potraviny. Píše pro klienty různého zaměření, ale úplně nejraději se stará o texty z oblasti zdravého životního stylu, kde může spojit své dvě přednosti a záliby — lásku k písmenkům a odborné znalosti ze světa výživy a potravin.