Rozhovor se závodním jezdcem Michalem Bubílkem

hodiny-ikonka Doba čtení: 3 minuty

Když se koníček stane profesí, je to asi to nejlepší, co člověka může potkat. Podobně tomu bylo také u závodního jezdce Michala Bubílka, který nám prozradil, jak se k profesionálnímu sportu dostal, co jej motivuje a také například to, jakým způsobem trénuje. Začtěte se s chutí do nového rozhovoru, který jsme pro vás v redakci připravili. 

 

Michal_Bubilek_kolo

 

1) Michale, prozradíš nám, co je tvým hnacím motorem? Co tě motivuje? V životě i ve sportu?

V životě je to manželka Barbora se synem Sebastianem – být pro ně dobrým manželem a tátou. Ve sportu je to taková vnitřní touha posouvat své limity – hledat nové metody přípravy, stravy, regenerace, zkrátka být lepší a rychlejší sportovec. A ideálně se u toho neustále bavit.

2) Jaký je tvůj největší sportovní vzor (pokud tedy nejsou totožné)?

Nemám vyloženě jednu ikonu, ke které vzhlížím. Snažím se mít všeobecný přehled napříč sporty a z káždého si vzít něco pro mě podnětného – ať je to cyklista, motorsport, fotbalista, hokejista, atlet nebo lyžař.

3) Kdy a jak jsi začínal s cyklistikou a posléze profesionální dráhou? Kdo tě k ní přivedl?

Na kole jezdí každý od malička a u mě tomu nebylo jinak. Avšak díky tátovi jsem se dostal na první dětské závody jako mladší žák a už z tohoto kolotoče nevystoupil. Táta v té době amatérsky závodil, takže jsem měl ideální start.

 

Michal_Bubilek_kolo_skupina

 

4) Lákal tě tento druh sportu vždycky, nebo to vyplynulo postupně?

Na základní škole jsem kolo kombinoval se závodní atletikou, ale jízda na biku v lese mě vždycky lákala víc. Člověk se díky MTB (závody na horských kolech) dostane mnohem dál a má větší svobodu, což mě na celém tomto sportu baví nejvíc.

5) Kolik času ti během týdne zaberou tréninky? Jak často a jakým způsobem probíhají?

To záleží na fázi přípravy. Na jarním soustředění jezdím klidně 5–6 hodin denně, 6 dní v týdnu. Naopak ve finální fázi před závody je to kratší – cca 2–3h, ale o to intenzivnější, případně i vícefázové.

6) Co považuješ za svůj největší dosavadní sportovní úspěch? 

Určitě možnost reprezentovat v rámci maratonu ČR a také to, že jsem stabilní člen české maratonské špičky.

 

Michal_Bubilek

 

7) Jsme moc rádi, že jsi v rámci doplňkové sportovní výživy vsadil na Inkospor. Proč sis vybral právě naši společnost? Prozradíš nám své oblíbené produkty, které ti nejvíce vyhovují a chutnají?

Když jsme před lety vybírali nového dodavatele výživy, tak jsme na prvním místě měli kvalitu, což Inkospor splňuje absolutně. Jako typický endurance zástupce, nejraději sahám po Power Drink, Recovery Drink, Energy Bar, Fibre Crunch Low GI, energy gely (grapefruit, cola), Magnesium a Multivitamin.

8) Zvládáš si při tomto nasazení vyšetřit čas na osobní život? Podporuje tě rodina, případně partnerka?

Je to asi klasické klišé, ale bez podpory rodiny to vážně nejde, tak to prostě je. Samozřejmě se jim to snažím vrátit a být každou volnou chvíli s nimi  a společně něco podnikat.

9) Michale, prozraď nám na závěr, co tě v nejbližší době čeká? Pokud bys pak naopak vzal v potaz dlouhodobější horizont — jakých met bys chtěl ve své sportovní kariéře dosáhnout?

Aktuálně mám po MČR v ultramaratonu (177 km, 4900 m) a také po nejtěžším MTB etapovém závodě Trilogy – takže samá výzva :-). Dlouhodobým cílem je pak udržet si zdraví, výkonnost a radost ze sportu.

 

autor-ikonka Autor: Veronika Telehuz

Copywriterka na volné noze a vystudovaná inženýrka v oboru Výživa a potraviny. Píše pro klienty různého zaměření, ale úplně nejraději se stará o texty z oblasti zdravého životního stylu, kde může spojit své dvě přednosti a záliby — lásku k písmenkům a odborné znalosti ze světa výživy a potravin.