Návštěva nutričního terapeuta: 5 častých otázek, které s klienty řeší

hodiny-ikonka Doba čtení: 7 minut

Chystáte se na velkou změnu životního stylu a v zápalu odhodlání si hledáte nutričního specialistu, který vám odpoví na všechny vaše dotazy? Zbrzděte. Přinášíme vám 5 častých otázek, které takový nutriční terapeut slyší dnes a denně. Je nějaká z otázek i ta vaše? 

Na co si v dnešním článku odpovíme?

  • Je potřeba užívat doplňky stravy?

  • Zhubnu, když budu jíst bezlepkově?

  • Jak zvýšit energetickou hodnotu jídla, aniž bych musel/a jíst velké porce?

  • Je vhodné tělo detoxikovat?

  • Jaké je nejlepší jídlo před a po tréninku?

6

1) Je potřeba užívat doplňky stravy?

Doplněk stravy, jak už jeho název napovídá, má pouze něco doplňovat. Je důležité mít na paměti, že základem je vždy pestrá, rozmanitá a kvalitní strava, která nám bude doplňovat vše potřebné. Lidé nemocní, užívající léky, těhotné a kojící ženy a rodiče dětí by se vždy měli před užíváním doplňků stravy poradit s lékařem.

Některým lidem mohou být doplňky stravy jednoznačně ku prospěchu. Lidé s potravinovými alergiemi, alternativně se stravující jedinci, osoby s velkou fyzickou zátěží, těhotné a kojící ženy, mají specifické nároky na výživu a nebo mají omezené spektrum potravin, které mohou konzumovat. Doplňky stravy jim mohou pomoci doplnit to, co nejsou schopni ujíst běžnou stravou. Některými doplňky stravy můžeme pomoci např. i k rychlejšímu hojení ran

Na doplňky stravy bychom se měli dívat racionálně. Pokud mám skvěle vyvážený jídelníček, vitamíny ani minerály užívat nemusím. Pokud jsem vegan, mám nízkou hladinu železa nebo alergii na bílkovinu kravského mléka, o doplňcích stravy se poradím s odborníkem.

2) Zhubnu, když budu jíst bezlepkově?

Hubnutí je věčné téma. A i přes to, že je dokola omílané, někteří mu stále nerozumí. A protože opakování je matka moudrosti, řekneme si základní pravidlo hubnutí. Energetický výdej musí být větší, než jeho příjem

Takže ne, nezhubnu, když budu jíst bezlepkově. Zhubnu díky kalorickému deficitu. A je jedno jestli sním rohlík, kaiserku, chleba nebo rýžový chlebíček.

Lidé, kteří se úmyslně vyhýbají lepku by měli být na pozoru. Dobrovolně ze své stravy vyřazují potraviny bohaté na vlákninu a kvalitní celozrnné či žitné pečivo nebo celozrnné obiloviny k nim rozhodně patří. Takoví jedinci se mohou potýkat se zažívacími obtížemi a také deficitem některým vitamínů a minerálů.

Jestliže je diagnostikována celiakie, intolerance či alergie na lepek, zde má bezlepková dieta smysl a je naopak potřebná. 

2

3) Jak zvýšit energetickou hodnotu jídla, aniž bych musel/a jíst velké porce?

Jsou mezi námi i takoví, kteří chtějí přibrat. Sportovci se většinou zaměřují na zvýšení svalové hmoty, ale někdo potřebuje nabrat celkově, takže i tuk. A že takových klientů není málo. 

K tomuto účelu nám dobře poslouží potraviny, které i v malém množství obsahují hodně energie. Někteří zajásají a už se vidí se skleničkou arašídového másla v ruce. 

Nejenom ořechy a semínka obsahují hodně energie. Mák, vaječné žloutky, avokádo, rostlinné oleje, tučné ryby nebo plnotučné mléčné výrobky nám mohou pomoci zvýšit energetický příjem.

 

Klasický jídelníček



6 090kJ, 98gB, 46gT, 173gS

Jídelníček s vyšší energetickou hodnotou


9 139kJ, 131gB, 104gT, 193gS

Ovesná kaše (50g vloček) vařená ve vodě s proteinem (20g), ovoce (100g), arašídové máslo (20g)

Ovesná kaše (50g vloček) vařená v plnotučném mléce (200ml) s proteinem (20g), ovoce (100g), arašídové máslo(20g)

Kefírové mléko 1,1% (250ml)

Acidofilní mléko 3,5% (250ml)

Vařené brambory s pažitkou (150g), pečené rybí filé bez tuku (150g), jogurtový dip s koprem (70g)

Pečené brambory (150g) s olivovým olejem (10ml), grilovaný losos (150g), jogurtový dip s koprem (70g)

Ovocné smoothie s proteinem (ovoce 120g+voda+protein 20g)

Ovocné smoothie s proteinem (ovoce 120g+mléko plnotučné 200ml +protein 20g)

Žitný rohlík (70g) s Lučinou (30g) a vejcem (100g), zelenina

Žitný rohlík (70g) s avokádovou pomazánkou (30g) a vejcem (100g), zelenina

 

Oba jídelníčky obsahují stejně velké porce potravin, energetická hodnota je však odlišná. V praxi se tato metoda nejvíce využívá u neprospívajících dětí, u osob v rekonvalescenci s poruchami příjmu potravy (např. mentální anorexie) a u onkologicky nemocných.

4

4) Je vhodné tělo detoxikovat?

Toto je velmi častá otázka. Jestli jsem vlastníkem zdravých jater, ledvin, zažívacího traktu, plic, kůže a lymfatického systému, tak ne. 

Všechny tyto orgány nás přirozeně detoxikují. Makají na tom celý den i bez zázračných detoxikačních přípravků. A jestliže žijeme zdravě a aktivně, dodáváme tělu celé spektrum kvalitních živin, vitamínů a minerálů tak mu v jeho úsilí můžeme jen pomoci.

Někdo podstupuje detox, aby zredukoval hmotnost. Všemožné detoxikační programy většinou fungují na principu velmi nízkého energetického příjmu a popíjení zázračného lektvaru, který nás zbaví od všeho zlého. A výsledek? Kila dole a energie na to tata. Může za to onen zázračný nápoj? Ne, může za to snížený příjem energie, často pod hodnotu bazálního metabolismu. O detoxikaci těla jsme napsali již v minulosti v tomto článku.

5

5) Jaké je nejlepší jídlo před a po tréninku?

Spousta cvičenců už ví, že jídlo podané před a po tréninku má vliv na výkonnost a následnou regeneraci. 

Jídlo před tréninkem nám má dodat energii. Nemá nás uspat a nesmí nám po něm být těžko. Někdo preferuje tekutou a jiný pevnou stravu. To je otázka osobních preferencí. Ani jedno není špatně. Také je zcela individuální, kdy si nejpozději předtréninkovku” dát. Někomu bude vyhovovat jídlo hodinu před a jiný potřebuje alespoň dvě.

Složení předtréninkového jídla

Složení předtréninkového jídla také není úplně jednoznačné. Základ by měla tvořit lehce stravitelná bílkovina například z proteinového nápoje.

Příjem sacharidů je pak zcela individuální. Ze sacharidových potravin doporučuji především komplexní sacharidy (ovesné vločky, pečivo, obiloviny, ...), ale ani ovoce jako rychlovka nemusí vadit. U sacharidových potravin jen pozor na příjem vlákniny. Její velké množství může způsobit trávicí potíže. Jednoduchým řešením může být i vhodná tyčinka.

8

Jestli s něčím před tréninkem šetřit, tak jsou to rozhodně tuky. Ty se tráví ze všech makroživin nejdéle. Může se tedy stát, že když si namažeme toast burákovým máslem, začne se nám pořádně trávit až po skončení aktivity.

Tip! Vyzkoušejte před tréninkem například ovesnou kaši s proteinem, jogurtové smoothie s ovocem a nebo pečivo s tvarohovou pomazánkou a šunkou. 

Jídlo po tréninku

Jídlo po tréninku nám má pomoci regenerovat, podporovat růst svalové hmoty a doplňovat glykogenové zásoby. Bezprostředně po tréninku je vhodné sáhnout po tekuté stravě. Ta se vstřebá rychleji než pevná strava a tak z ní budeme profitovat lépe. Jako ideální se jeví proteinový nápoj.Příjem sacharidů bezprostředně po tréninku spolu s bílkovinou je opět dle našich preferencí a nebo nastavení maker.

 7

U proteinového nápoje ale nekončíme. Důležitý bude i příjem pevné stravy. Ta se doporučuje zkonzumovat do 90–120 minut po tekutém šejku. Pokud jsme si ovšem šejk nedali a první co zkonzumujeme bude právě pevné jídlo, tak zde platí, čím dříve, tím lépe. Pevné jídlo po tréninku je opět věc individuální, ale doporučuji přijmout celé spektrum makroživin. 

Tip! Po tréninku si dejte kuřecí steak s tymiánovými bramborami a grilovanou zeleninou. Nejen že si pochutnáte, ale doplníte vše potřebné.

Zdroje:

Nutriservis [online].Dostupné z: https://www.nutriservis.cz/

autor-ikonka Autor: Nicola Mužíková | Nutriční terapeutka s klinickou praxí. Svým klientům radí jak na poli zdravého stravování tak v oblastech léčebné výživy. Své znalosti z praxe a poznatky z nejnovějších studií se snaží sepsat a předávat čtenářům čtivou a nenáročnou formou.