Jarní detox – opravdu jej potřebujeme?

hodiny-ikonka Doba čtení: 5 minut

Jaro je tady a spolu s ním už na nás číhají výrobci se svými„zázračnými” detoxikačními produkty. Marketing těchto firem je skvěle promyšlený. Nabízí nám něco, co máme pocit, že zrovna nutně potřebujeme. Proč? Po zimě spousta z nás nabrala pár kilo tuku navíc, pohyb šel do ústraní a pití alkoholu bylo téměř na denním pořádku. Jaro je symbolem nového začátku. Tak proč nezačít rovnou s hladovkou? Detoxikační diety nebo očisty mají svá úskalí a rizika. V dnešním článku si vysvětlíme, proč se do nich lépe nepouštět. 

detox-smoothie

Potřebuje naše tělo detox nebo očistu? 

V případě, že máme závislost na drogách, alkoholu nebo cigaretách, detoxikační program je nasnadě. To bychom se ale dostali úplně k jinému programu, než je pití zeleninových šťáv. Pokud se do těchto skupin neřadíme a jsme zdraví, není potřeba se do něčeho takového pouštět. Náš organismus totiž detoxikaci provádí dennodenně, a to za pomocí jater, ledvin a plic. Prodejci detoxikačních produktů tvrdí, že díky užívání jejich přípravku se naše tělo zbaví toxinů, vyčistí se nám zanesená střeva, zhubneme, budeme mít více energie, lepší imunitu a kdoví co ještě. 

Jaké toxiny se v našem těle mohou objevit? 

Toxické látky se do našeho organismu mohou dostat, tím, že je vdechneme (např. výfukové plyny), sníme (bakterie, plísně), vypijeme (pesticidy) nebo se vstřebají skrz kůži (ftaláty). Když použijeme selský rozum a zamyslíme se nad tím, že pokud se naše tělo těchto toxických látek pomocí přirozených detoxikačních procesů nedokázalo samo zbavit, zachráníme ho díky pití zelených„šťáviček”? To nejspíš ne.

vyzkum-laborator-toxiny

Pomohlo to Beyonce nebo Angelině Jolie, tak proč se do toho nepouštět? 

Celebrity v rozhovorech často hovoří o jejich životním stylu, předávají rady jak se cítit a vypadat tak skvěle jako ony. Nejspíš to nemyslí špatně, ale samy si neuvědomují, že je jejich fanoušci budou bezhlavě následovat a mohou tak v některých případech dokonce ohrozit své zdraví. Hvězdy jako třeba Beyonce často postupují přísné diety, půsty nebo detoxy před nějakou událostí jako důležité pěvecké vystoupení. To, že to dělají ony, ale neznamená, že je to správné. Detox, který propaguje tato zpěvačka je jmenuje„The Master Cleanse”. Trvá 10 dní, během kterých je povoleno pít pouze vodu s citronem, javorovým sirupem a kajenským pepřem. Rizika takové„očisty” vidím hlavně v deficitu bílkovin, tuků, vlákniny a vlastně úplně všeho. Dokonce byly zjištěny vedlejší účinky tohoto detoxu: únava, nevolnost, zvracení nebo poškození ledvin. Ano, sice po 10 denní téměř hladovce nějaké to kilo zhubneme.  Ale jakmile„najedeme” na normální stravovací režim, vše se nám vrátí. Následně můžeme víc tíhnout k přejídání se, protože si to přece po 10 denním půstu zasloužíme!?

voda-s-citronem

Rizika detoxikačních a očistných” programů 

    • Například Americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv„bojoval” s některým firmami, které prodávaly detoxikační programy. Produkty, které byly nabízeny obsahovaly nepovolené škodlivé chemické látky, anebo slibovali nepravdivé účinky
    • Některé šťávy, určené pro očistu nemusí být pasterované, a tak je tady riziko, že společně s nimi vypijeme nějakou bakterii, která může zamávat s našim zdravím. 
    • Nadměrným pitím zeleninových šťáv s vyšším obsahem oxalátů (špenát, červená řepa) může vzniknout riziko onemocnění ledvin. 
    • Dávat pozor na tyto„diety” by měli zejména diabetici, u kterých by kolísání krevního cukru mohlo být životu nebezpečné. 
    • Někdy jsou součástí detoxikačního programu různá laxativa nebo bylinky na odvodnění – to může vést ke vzniku dehydratace a minerálové dysbalance. 
    • Nedostatečný příjem minerálních látek (přísné detoxikační programy, kde se pije jen voda a čaje)  může zapříčinit zdraví nebezpečné elektrolytové dysbalance.  
    • Deficit makroživin (bílkovin, sacharidů, tuků) a mikroživin (minerální látky, vitamíny) a z toho plynoucí mnohá rizika. 
    • Všechny přísné stravovací programy mohou vést k vytvoření špatného vztahu nebo strachu z jídla.
    • Při přísném detoxikačním programu můžeme být více unavení,  malátní, dalé hrozí bolesti hlavy, zvracení nebo průjmy. 
    • Po ukončení vyšší riziko přejídání, větší chutě na „nezdravá” jídla.  

Můžeme díky detoxikačnímu programu nebo očistě něco získat?

Určitě se mezi námi najdou hlasy, které tvrdí, že jim detoxikační program opravdu pomohl nastartovat zdravý životní styl. Někdo díky tomu může zjistit, že jíst dostatečné množství ovoce a zeleniny mu prospívá, jiný se naučil preferovat základní potraviny, nad těmi vysoce zpracovanými (např. polotovary), dalšímu se zlepší vyprazdňování nebo zhubne pár kilo a podaří se mu to udržet. Problém je, že neexistují kvalitní vědecké studie, které by potvrdily, že ten nebo onen detoxikační program vám opravdu pomůže. Také bychom si měli uvědomit, že benefity, které různé očisty slibují, můžeme získat normální stravou. 

jablko-smoothie-zelene

Jak bychom tedy měli jíst pro zdraví a krásu? 

Náš přirozený detoxikační systém podpoříme nejvíc tak, že budeme konzumovat stravu, obsahující všechny makro (bílkoviny, sacharidy, tuky) a mikroživiny (vitamíny a minerální látky) a další prvky (např. vláknina). Zároveň si dáme pozor, z jakých zdrojů tyto nutrienty čerpáme.  

Připomeňme si hlavní zdroje živin: 

Naše jídelníčky by se z většiny měly skládat ze základních potravin. Není nutné vymýšlet„michelinské recepty”. V jednoduchosti je nejen krása, ale také síla. 

Bílkoviny: maso (libovější druhy kuřecí, krůtí prsa, hovězí zadní, vepřová panenka...), ryby, mléčné výrobky (neslazené), vejce, luštěniny (zároveň zdroj sacharidů), tofu, seitan, tempeh nebo proteinový prášek po tréninku.

Sacharidy (zároveň zdroje vlákniny): brambory (se slupkou), batáty, rýže, celozrnné těstoviny, celozrnné pečivo, kuskus, bulgur, pohanka, quinoa, jáhly, ovesné vločky, čerstvé sezónní nebo v zimě mražené ovoce  (200 g/d) a zelenina (min. 300 g/d).

Tuky: s převahou rostlinných – např. oleje (řepkový, olivový…), máslo, ořechy a ořechová másla, semínka, avokádo.

Tekutiny: na každých 10 kg hmotnosti bychom měli vypít cca 300 ml vody, pro 60 kg člověka je to 1800 ml/d. Převažuje voda ( může být ochucená citronovou šťávou, mátou, čerstvým ovocem...), neslazené čaje a minerální vody neochucené). 

variace-zdraveho-jidla

A na jaké potraviny bychom si měli dát pozor? 

Omezit bychom měli všechny vysoce průmyslově zpracované potraviny, které často obsahují velké množství jednoduchých cukrů, nasycených nebo ztužených tuků a soli. Jsou to přesně ty potraviny, z jejichž složení ani nepoznáte, co je to vlastně zač. Řadí se zde například snídaňové cereálie, sladkosti, proslazované sušené ovoce, zmrzlina, ochucené ořechy, dochucovadla jako kečup nebo dresingy, instantní polévky a další předpřipravené jídla, slané pochoutky (chipsy, tyčinky…), paštiky, uzeniny, smažené hranolky atd.

Seznam těchto potravin by vydal na celý článek, ale snad už máme trošku jasno, na které potraviny si dát pozor. Na druhou stranu zdravý životní styl neznamená jíst na 100 % nezpracované potraviny. Občas si můžeme dopřát cokoliv, jen mysleme na to, že z 80 % by naše strava měla být co nejvíce přirozená.  

fast-food-burger

Shrnutí

Neměli bychom věřit všemu, co mám různí prodejci diet, detoxikačních programů nebo očisty slíbí. Raději v první řadě spoléhejme na přirozené toxiny vylučující mechanismy našeho organismu. Zároveň je důležité naše zdraví podporovat pomocí zdravého životního stylu. Pokud ke správnému jídelníčku ještě přidáme pravidelný pohyb dle individuálních preferencí, dostatečný relax a spánek, tak naše tělo bude jistě vděčnější, než kdybychom ho bezvýznamně trápili očistou. 

Zdroje

BJARNADOTTIR, Adda. Do Detox Diets and Cleanses Really Work? Healthline [online]. [cit. 2020-01-31]. Dostupné z: https://www.healthline.com/nutrition/detox-diets-101#safety-and-side-effects

Klein, A. V., & Kiat, H. (2015). Detox diets for toxin elimination and weight management: a critical review of the evidence. Journal of human nutrition and dietetics, 28(6), 675-686.

ORRENS, Kerry. What is a detox diet? BBC [online]. 2019 [cit. 2020-01-31]. Dostupné z: https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/what-detox-diet

National center for complementary and integrative health [online]. 2019 [cit. 2020-01-31]. Dostupné z: “Detoxes” and “Cleanses”: What You Need To Know

autor-ikonka Autor: Markéta Tesařová

Jsem nutriční terapeutka a ráda se vzdělávám jak na poli výživy, tak sportovního tréninku. Zakládám si na ověřených zdrojích informací, a ty se snažím předávat lehce stravitelnou formou široké veřejnosti.