FAQ

 

Proč některé výrobky INKOSPOR obsahují sladidlo aspartam?

  • Aspartam je nízkokalorické sladidlo, jehož bezpečnost byla prokázána v dlouhodobých studiích na zvířatech a lidech. Tato bezpečnost byla analyzována a zkoumána již nesčetněkrát, a to po dobu více než třiceti let.
  • Sladidlo bylo v Německu schváleno v roce 1990. Jeho bezpečnost byla prověřena prostřednictvím renomovaných organizací a je znovu potvrzována i institucí EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin). Sladidlo aspartam bývá i přesto často klasifikováno jako nebezpečné. To však dosud nebylo podloženo žádným vědeckým důkazem.
  • Více informací na webu Evropského úřadu pro bezpečnost potravin zde:

 

www.efsa.europa.eu/de/faqs/faqaspartame.htm
www.efsa.europa.eu/de/press/news/ans110228.htm

 

Jaké množství aspartamu je bezpečné?

  • Tzv. přijatelná denní dávka (anglicky ADI - Acceptable Daily Intake) aspartamu je 40 mg/kg tělesné hmotnosti. Např. na 70 kg tělesné váhy je tedy bezpečnou dávkou aspartamu 2800 mg/den. To je dávka stanovená institutem pro bezpečnost potravin, kterou lze konzumovat denně po celý život bez zdravotních problémů.
  • Sladidlo aspartam je v závislosti na chuti obsaženo v některých výrobcích Inkospor a jeho množství se pohybuje v rozmezí 50 až 150 mg/na jednu porci.
  • Bezpečnost proteinových nápojů Inkospor pro 70kg člověka je tedy vzhledem k obsaženému množství aspartamu zcela zřejmá – pro dosažení maximální denní dávky 2800 mg by bylo nutné vypít 19 až 56 porcí koktejlu za den.

 

Co se děje v lidském těle s aspartamem po jeho konzumaci?

  • Aspartam se štěpí ve střevě na tři složky: kyselinu asparagovou, fenylalanin a methanol. Všechny tyto látky se přirozeně vyskytují v lidském těle. Aspartam přichází i odchází prostřednictvím krevního řečiště a nikde v těle se nehromadí.
  • Tři složky, na které se aspartam v těle štěpí, se přirozeně vyskytují i v jiných potravinách a organismus je musí vždy zpracovávat úplně stejným způsobem. Např. nízkotučné mléko obsahuje 6krát více fenylalaninu a vepřové maso 13krát více kyseliny asparagové než ekvivalentní množství instantního nápoje Inkospor slazeného aspartamem.
  • Při trávení ovocných a zeleninových šťáv se v těle vytváří malé množství methanolu, které je opět mnohem vyšší než po konzumaci sportovních doplňků stravy Inkospor. Např. sklenice rajčatové šťávy obsahuje 5–6krát více methanolu než instantní koktejl Inkospor.

 

Shrnutí

  • Umělé sladidlo aspartam je bezpečnou látkou, a to v souladu s přísnými předpisy Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA – European Food Safety Authority). Aspartam se při trávení štěpí na tři v těle přirozeně obsažené složky, jejichž množství dostupné z výrobků Inkospor je mnohonásobně menší než z jiných potravin. Toto množství navíc zdaleka nedosahuje hranice tzv. přijatelné denní dávky stanovené pro aspartam.

 

  • Zdroje:

 

  1. EVROPSKÝ ÚŘAD PRO BEZPEČNOST POTRAVIN (EFSA): Stanovisko Vědecké komise pro potravinářské přídatné látky, látky určené k aromatizaci, pomocné látky a materiály přicházející do styku s potravinami (AFC) na žádost Komise a týkající se dlouhodobé studie kancerogenity na aspartam. 03.05.2006 www.efsa.europa.eu/en/scdocs/doc/356.pdf,Zugriff v. 11:01:11
  2. EVROPSKÝ ÚŘAD PRO BEZPEČNOST POTRAVIN (EFSA): FAQ o aspartamu. [Online]. K dispozici na adrese: www.efsa.europa.eu/en/faqs/faqaspartame.htm [21.12.2010]
  3. Vědecký výbor pro potraviny (SCF): Stanovisko Vědeckého výboru pro potraviny: Aktualizace na bezpečnost aspartamu. 4.prosince (2002) ec.europa.eu/food/fs/sc/scf/out155_en.pdf přístup v. 16:08:06
  4. BROWN, G. & K, K .. (2009). Methanol: Jak bezpečné jsou naše nápoje? [Online]. K dispozici na adrese: CVUA Stuttgartu, www.ua-bw.de/pub/beitrag.asp
  5. http://galenus.cz/clanky/vyziva/aditiva-aspartam
  6. www.inkospor.com

 

Z výše uvedených zdrojů připravil Martin Vlček z týmu INKOSPOR Česká republika 2014.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení