11 nejhorších způsobů na hubnutí

hodiny-ikonka Doba čtení: 6 minut 

Ať už máte vlastní zkušenost nebo kolem sebe máte „ledňáčky“, kteří se pravidelně 1. ledna vrhají do nesmyslných diet a zkouší různé hubnoucí vychytávky, existuje spousta lidí, kterým jejich hubnutí nevyšlo podle představ. Hubnutí je velké téma, které s sebou bohužel často nese až hazard s vlastním zdravím.

Kvůli nešvarům, kterých se během hubnutí lidé dopouští, můžete skončit místo vysněné váhy s pěkným JOJO efektem. V horším případě s negativním dopadem na vaše zdraví. V dnešním článku si prozradíme 11 nejhorších metod a přístupů k hubnutí, které možná právě vám brání v cestě za vysněnou váhou. 

1. Vynecháváte sacharidy k večeři

Neustále se opakující mýtus, kdy se sacharidy staly strašákem v jídelníčku, zejména v druhé polovině dne. Přitom večeře složená převážně z bílkovin a tuků vás skutečně nespasí, naopak se s největší pravděpodobností budete budit v noci hladem. Večeře by stejně jako ostatní jídla v jídelníčku měla obsahovat vyvážený poměr bílkovin, sacharidů a tuků. Nic z této svaté trojice by nemělo ve vaší večeři chybět, jinak vás vlčí hlad a následný nájezd na ledničku bude doprovázet i nadále.

To však neznamená, že bychom se měli s bílkovinami na večer rozloučit, naopak jsou vhodnou volbou díky pomalejšímu trávení, ovšem nezapomeňte je doplnit komplexními sacharidy. Pokud hledáte inspiraci na ideální večeři, více jsme se tomuto tématu věnovali v článku Co jíst před spaním.

těstoviny

2. Nahrazujete plnohodnotné jídlo kávou

Káva není jídlo. A to bychom si měli všichni zapamatovat. Pokud se vaše odpolední svačina skládá z černé kávy a vy večer po práci podnikáte nálety na ledničku, není se čemu divit.

Káva skutečně nenahradí plnohodnotné jídlo, a to ani když si dáte dvě. Raději odpolední kávu doplňte o kvalitní bílkovinu v podobě tvarohu, ovoce a ovesných vloček a vytvořte si tak zdravý návyk v podobě svačinek.

3. Zázračné smoothies plné cukru

Mnohé diety jsou založené na konzumaci tzv. tekutého jídla. Nejčastěji se jedná o různé ovocné smoothies, ve kterých ve finále najdete takové množství ovoce, které byste v tuhé formě rozhodně nedokázali zkonzumovat jen tak na posezení.

Ačkoliv malá barevná lahvička nabušená vitamíny a antioxidanty může vypadat dietně, opak bývá často pravdou. Ovocné smoothie má běžně kolem 40 kcal/100 ml, proto větší sklenice oblíbeného ovocného smoothie, může často kaloricky vydat i za lehčí oběd. A to už se v jídelníčku jen tak neztratí. 


smoothie

4. Udělali jste radikální změnu

Při slově dieta a hubnutí si mnoho lidí představí striktní jídelníček, osekaný o běžné potraviny jako je pečivo, mléčné výrobky nebo tuky v podobě olejů. Asi už tušíte, že v tomto režimu naše tělo nedokáže fungovat dlouhodobě, zejména pokud bylo celý život zvyklé na určitý jídelní režim.

Pokud uděláte radikální změnu ze dne na den bez toho, aniž byste vaše tělo začali na tento hubnoucí proces postupně připravovat, bude to pro něj šok. A nejen pro vaše tělo, ale také pro vaši psychiku, na které se to dříve či později taktéž podepíše.

Krátkodobý startovní zápal pomine a vy se najednou ocitnete ve slepé uličce, se striktním jídelníčkem a bez motivace. Právě v této situaci to mnoho lidí vzdá a vrátí se ke svému dřívějšímu stravování. Asi nemusíme zmiňovat, že právě toto chování s sebou přináší starý známý JOJO efekt.

5. Ovocné a zeleninové detoxy

Kouzelné detoxy slibující vyčištění těla a našeho organismu. Jako záchrana rychlého a efektivního hubnutí posledních kil před svatbou, dovolenou nebo letní sezónou. Určitě jste někdy tyto kouzelné marketingové řeči už někde četli, ovšem právě takový detox může na vašem těle zanechat více škody než užitku.

detox

6. Univerzální jídelní plány pro všechny

Volně přístupné výživové plány a jídelníčky, které jsou ideálním vzorem pro všechny. Při slově univerzální jídelníček je dobré zbystřit. Univerzální jídelníček neexistuje a už vůbec ne hubnoucí. Každý člověk je jedinečný a stejně tak by měl být jedinečný i jeho hubnoucí plán.

Každé lidské tělo funguje a reaguje na konkrétní potraviny jinak a padesátiletá asistentka se sedavým zaměstnáním rozhodně nebude mít stejný výdej a potřebný příjem jako třicetiletý zedník. Při sestavování jídelníčku je nutné brát v potaz mnoho faktorů, a proto je naprosto nepřijatelné mít jeden univerzální jídelníček pro všechny. Od takových ruce pryč!

7. Pijete skryté kalorie ve sladkých nápojích

Sklenička džusu ke snídani, slazený čaj v průběhu dne, minerálka k obědu a večer sklenička vínka pro lepší trávení? Suma sumárum, součet tekutých kalorií se ve výsledku může rovnat až kalorickým hodnotám obědu.

Kalorie u běžného jídla jsme schopni řešit do posledního puntíku, ovšem na tekuté kalorie velmi rádi zapomínáme. Právě to může být důvod, proč se vám neustále nedaří shodit přebytečná kila. Zkuste se zamyslet nad konzumací nápojů během dne, možná budete nemile překvapeni, kolik tekutých kalorií do sebe dostanete.

sladké nápoje

8. Zapomínáte na odpočinek a kvalitní spánek

Snažíte se být neustále v pohybu, aktivní a jet na 120 procent, přičemž místo výsledků se dostavila pouze neporazitelná únava? Není se čemu divit, spánek a hubnutí jde ruku v ruce, stejně jako pravidelný odpočinek.

Pokud vaše tělo nenecháte odpočinout, vystavujete ho neustálému stresu, vůči kterému se musí bránit. Lidské tělo není hloupé, proto si v případě neustálé zátěže začne chránit svoje zásoby a bude tak minimálně udržovat stálou hmotnost, aby se udrželo v normě. Pamatujte, bez kvalitního spánku a odpočinku to zkrátka nepůjde.

9. Skáčete z diety na dietu

Jedna dieta nevyšla a vy už máte v hlavě další? Nenecháte své tělo vydechnout a už se po hlavě vrcháte do dalšího extrémnějšího způsobu stravování? Naše tělo není stroj a tak bychom k němu měli přistupovat s láskou a pochopením, a ne jako k experimentu co vydrží. Při neustálém střídání diet je tělo zmatené a znovu se dostává do stresové fáze, kdy rozhodně hubnout nezačnete.

energetická bilance

10. Soustředíte se pouze na stravu

Mnoho lidí často zapomíná na jedinou správnou rovnici pro hubnutí, která zní, že váš energetický výdej musí být nižší než váš příjem. Tím netvrdíme, že je nutné počítat na kalorie každý gram ovoce a zeleniny, nicméně je vždy dobré ze začátku získat alespoň trochu povědomí o potravinách, které máte rádi a konzumujete často. Usnadníte si v tím budoucnu spoustu trápení.

Často vám může přijít, že jíte zdravě a vyváženě, ale pak zjistíte, že tři lžíce opěvovaného oříškového másla nejsou ideální velikost porce k snídaňové kaši ze sáčku plného cukru.

11. Kupujete dietní vychytávky a zapomínáte na skutečné jídlo

Karamelová ovesná kaše ze sáčku s -30 % cukru? Nízkotučné proteinové jogurty plné sladidel pro lepší chuť, delikátní müsli tyčinka bez přidaného cukru nebo proteinová tyčinka o 200 gramech? I tyto na první pohled zdravější alternativy, můžou být skrytým problémem ve vašem jídelníčku. Obaly hlásající slogany „hubnoucí“, „detoxikační“ nebo „bez cukru“ jsou marketingový tah, který se vás snaží pouze nalákat na obrázky vysekaných kulturistů na obalu.

Často se ale stane, že po přečtení nekonečného složení zjistíte, že se nejedná o nejlepší potravinu, kterou do sebe chcete dávat denně. Pro zpestření jídelníčku, zahnání chuti na sladké nebo v podmínkách, kdy si nemůžete připravit skutečné jídlo, se může jednat o pomocníky. Váš jídelníček by ale měl stát na skutečném jídlu a co nejméně zpracovaných potravinách.

celistvé jídlo

Závěrem

Možná se vám to nebude číst lehce, jíst zdravě a shodit u toho pár kil je přitom tak jednoduché. Stačí jedno, nechodit do extrémů a být trpělivý. Rychlé diety vám možná přinesou krátkodobou spokojenost, zhubnete do vysněných šatů, ovšem po návratu do starých kolejí si budete muset pořídit nové, a to o číslo větší. Nejlepší a nejefektivnější cestou, kterou se v hubnutí můžete vydat je taková, která je udržitelná a nestresuje vás, ani vaše tělo. Jedině tak dosáhnete dlouhodobých výsledků a nezničíte si vaše zdraví, které je jen jedno. 

 

autor-ikonka Autor: Kateřina Zobačová

Zdroje:

https://myhousefitness.com/diet-killers-smoothies/

https://www.healthline.com/nutrition/are-smoothies-good-for-you

https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/diet/best-worst-fad-diets/ 

https://www.nhs.uk/live-well/healthy-weight/managing-your-weight/ten-weight-loss-myths/

https://www.sleepfoundation.org/physical-health/diet-exercise-sleep