Sportovní výživa biatlonistů: Jaké doplňky používají čeští biatlonisté?

 hodiny-ikonka Doba čtení: 7 minut

Biatlon je sportovní odvětví, které má dlouholetou tradici. Oficiálně vznikl v 60. letech 20. století v Rakousku, kdy proběhlo první mistrovství světa v tomto sportu. Především díky divácké popularitě se od té chvíle se postupně rozšířil do dalších asi tří desítek zemí. V současné době pravidelně probíhají samostatná mistrovství světa v biatlonu, světový pohár ,mistrovství Evropy a biatlon je rovněž součástí zimních olympijských her. 

I u nás se tento sport těší velké oblibě. Čeští biatlonisté zaznamenali během let významné úspěchy. Jak náročný je tento sport na fyzický výkon? Jaké doplňky sportovní výživy používají přední špičky biatlonové reprezentace? To vše do dozvíte v dnešním článku. 

Sport s vysokými nároky na fyzický výkon

Podstatou biatlonu je kombinace dvou zcela odlišných pohybových činnostívytrvalostního běhu na lyžích se zvýšenými nároky na oběhový a dýchací aparát spojený s velkým výdejem energie a střelby, která při takto vysokém fyzickém zatížení vyžaduje precizní senzomotorickou koordinaci všech pohybů. Je tedy zřejmé, že příprava na takto náročný závod vyžaduje přísný trénink, kvalitní výživu a také dostatečnou regeneraci. 

Biatlon v Česku

Patrně největší úspěch v české biatlonské historii zaznamenala právě současná generace českých biatlonistů v čele s Gabrielou Koukalovou. Za doslova zlaté roky českého biatlonu na mistrovství světa lze označit roky 2015 a 2017, kdy čeští biatlonisté ve složení Gabriela Koukalová, Ondřej Moravec, Veronika Vítková a Michal Šlesingr získali na mistrovství světa celkem 8 medailí. Rok 2014 zase přál českému biatlonu na olympijských hrách, kde Ondřej Moravec, Gabriela Koukalová, Veronika Vítková a Jaroslav Soukup vybojovali celkově 5 medailí. Podobně skvěle si čeští zástupci vedli také na světových pohárech. Lze tedy bez nadsázky říct, že tyto úspěchy definitivně povýšili biatlon na národní sport, který si dnes u televizních obrazovek nechá ujít jen málokdo.  

Na jaké doplňky sportovní výživy spoléhají čeští biatlonisté?

Jak jsme již uvedli, biatlon je extrémně náročný sport a všichni profesionální biatlonisté mají vysoké nároky na sportovní výživu během tréninků a samozřejmě také při samotných závodech. Proto nás velmi těší, že český biatlonický tým se již 6 let spoléhá právě na kvalitu a čistotu používaných surovin sportovní výživy Inkospor. Zeptali jsme proto bývalého šéftrenéra národního týmu a současného ředitele českých biatlonistů Ondřeje Rybáře, na které produkty z našeho portfolia nedají dopustit špičky českého biatlonu. A tady je výsledek. Připravili jsme pro vás podrobný přehled včetně informací o daných produktech.

Nosné produkty pro trénink a regeneraci svalů

X-Treme Recovery

Regenerační nápoj vyvinutý speciálně pro vytrvalostní sportovce, kteří potřebují po náročném tréninku rychle doplnit živiny a zregenerovat namáhané svaly. Drink dodá tělu L-glutamin, který podporuje regeneraci a zabraňuje svalovému úbytku, vyrovná hladinu vitamínu B1 a všech důležitých stopových prvků. Získejte ty nejlepší tréninkové výsledky díky tomuto pokladu sportovní výživy.

X-Treme Weight Gainer

Vysoce kalorický sacharido-proteinový koncentrát s obsahem MCT olejů, proteinů,  L-karnitinem, vitamínů a minerálních látkami pro profesionální výstavbu svalů. Tento doplněk disponuje vysokým aminokyselinovým skórem (AAS 164) a je vhodný pro bodybuilding a vrcholové sportovce, kteří potřebují přesně daný přísun energie.

Iontové doplňky pro pitný režim

Active Mineral light

Představuje ideální produkt pro správný pitný režim každého sportovce. Obsahuje optimální množství nezbytných minerálních látek a důležitých vitamínů. Tento minerální nápoj je vhodný i pro ty, kteří si hlídají přísun kalorií, protože 1000 ml hotového drinku obsahuje pouze 114 kalorií. 

 X-Treme Power drink

Složení se speciální kombinací sacharidů s krátkými, středními a dlouhými řetězci velmi rychle vyrovná ztráty energie, uhasí žízeň a doplní minerální látky a vitamíny. Díky optimální hodnotě pH je tento nápoj vhodný i při extrémní sportovní zátěž, čeho využívají během tréninku také čeští biatlonisté. Pro nejlepší výsledky jej kombinujte s X-Treme Power drinkem. 

Sportovní výživa pro delší a silové tréninky

X-TREME BCAA

Větvené aminokyseliny jsou nejlepší volbou pro všechny aktivní sportovce. Zvětšují a chrání svalovou hmotu, zlepšují regeneraci a snižují únavu. Zejména kvůli těmto vlastnostem jsou nepostradatelnou součástí sportovní výživy českých biatlonistů.

Tyčinka X-Treme Protein Flash

Proteinová tyčinka s vysokým podílem bílkovin a vitamínů a polevou z hořké nebo mléčné čokolády. Je výborná pro dodání energie a rychlejší regeneraci po sportovním výkonu. 

Tyčinka X-Treme Low GI

Energetická tyčinka s bílkovinami a vitamíny a nízkým glykemickým indexem je ideálním zdrojem energie pro vytrvalostní sportovce a rovněž skvělou volbou pro silové tréninky. 

Doplnění energie během tréninku a závodu

X-TREME Energy gel

Sacharidový gel pro okamžitý přísun energie. Díky obsahu rychlých (fruktóza) i postupně se vstřebávajících cukrů (maltodextrin) dodá gel organismu ihned potřebnou energii, která zároveň vydrží. Gel je obohacený také o vitamín B1, který zlepšuje využití sacharidů v těle. Ideální pro doplnění energie během náročného tréninku nebo závodu

Pevně doufáme, že vás výčet oblíbených produktů české biatlonové reprezentace inspiroval a některé z našich produktů rovněž zahrnete do svého tréninkového jídelníčku. 

Zdroje:

https://www.biatlon.cz/

https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cesk%C3%BD_svaz_biatlonu

autor-ikonka Autor: Veronika Telehuz

Copywriterka na volné noze a vystudovaná inženýrka v oboru Výživa a potraviny. Píše pro klienty různého zaměření, ale úplně nejraději se stará o texty z oblasti zdravého životního stylu, kde může spojit své dvě přednosti a záliby — lásku k písmenkům a odborné znalosti ze světa výživy a potravin.