Co je to gainer a kdy jej užívat?

hodiny-ikonka Doba čtení: 5 minut

V minulosti zatracovaný, dnes velmi oblíbený doplněk rekreačních i profesionálních sportovců. Řeč je o gaineru, doplňku stravy, který má hned několik předností, které jsou ve fitness světě velmi oceňovány. Prozradíme vám, jak vybrat ten nejlepší gainer, jak je to s jeho dávkováním a také jaký je rozdíl mezi gainerem a proteinem.

Co je gainer a jaká je jeho role ve sportovní výživě?

Gainer je sportovní doplněk stravy, který v závislosti na druhu obsahuje různý poměr sacharidů a bílkovin. V kombinaci s tréninkovým plánem a kvalitním jídelníčkem je ideální pro všechny, kteří se aktivně snaží nabrat svalovou hmotu nebo potřebují zvýšený příjem sacharidů kvůli náročnému vytrvalostnímu tréninku. 

Hlavní funkce gaineru:

  • zvýšení příjmu energie během dne,
  • postupné budování svalové síly,
  • zvýšení hladiny glykogenu ve svalech,
  • zlepšení regenerace po tréninku,
  • ochrana svalů před poškozením.

Jaký je rozdíl mezi gainerem a proteinem?

Zásadní rozdíl je v poměru bílkovin a sacharidů. Zatímco protein obsahuje mnohonásobně vyšší podíl bílkovin než sacharidů, u gaineru je tomu přesně naopak. Lze říci, že pokud je ve výrobku množství sacharidů vyšší než bílkovin, jedná se o gainer. 


Je proto zřejmé, že i použití těchto produktů bude odlišné a primárně závisí na vašich cílech. Protein je vhodným doplňkem stravy pro nabírání svalů i při redukci. Gainer se kvůli vyššímu podílu sacharidů nejčastěji suplementuje pro zvýšení energetického příjmu, což spolu s dobrým tréninkovým plánem a kvalitním jídelníčkem vede k vytouženým svalovým přírůstkům.

gainer

Druhy gainerů a jak vybrat ten nejlepší

V dnešní době se lze setkat s gainery různého složení. Od speciálních vegan gainerů, whey gainerů až po gainery bez lepku či laktózy. 

Při výběru vhodného gaineru se zaměřte zejména na obsah sacharidů a bílkovin a jejich zdroje. Kvalitní gainer by měl obsahovat 15—30 g syrovátkového nebo mléčného proteinu. V případě vegan gainerů hledejte ve složení ideálně stejné množství sojového proteinu. Méně kvalitní výrobky obvykle obsahují sušená mléka, sušené vaječné bílky apod. Nejkvalitnější gainery kromě zmíněných sacharidů obsahují také vitamíny a minerály Kvalitu použitých bílkovin označuje transparentně udané aminokyselinové skóre.

Jak dávkovat gainer a kdy jej užívat?

Gainer můžete užívat v podstatě kdykoliv během dne

Před tréninkem vám okamžitě dodají potřebnou energii. Této vlastnosti lze využít i pro potřeby doplnění energie mezi dvoufázovými tréninky. Užívat byste ho měli přibližně 30 minut před tréninkem. 

Gainery se však nejčastěji používají jako potréninkové jídlo, které díky obsahu sacharidů skvěle doplní ztracený glykogen a poskytnou regeneraci unaveným svalům. Díky komplexnosti složení a vyššímu obsahu bílkovin se gainery se hodí také jako náhrada jídla, například pokud ráno nestíháte snídani apod. 


Mějte na paměti, že nejdůležitější je přizpůsobit dávkování vašim tréninkovým cílům, celkové výživě a plánu tréninků. Pokud chcete začít suplementovat gainer, pak určitě myslete i na to, že přebytečná energie se může velmi snadno uložit do tuků.

shaker

Co si z článku odnést

  • Gainer je doplněk stravy s obsahem bílkovin a sacharidů.
  • Nejčastěji ho využívají sportovci, kteří nedokážou pokrýt energetický příjem z běžné stravy a zároveň chtějí nabrat svalovou hmotu.
  • Využívá se proto jako zdroj energie pro náročný trénink, potréninkové jídlo a také občasná náhrada běžné stravy.
  • Jeho příjem je vždy potřeba přizpůsobit intenzitě a četnosti tréninků a také celkovému jídelníčku.

 

Zdroje:

autor-ikonka Autor: Veronika Telehuz

 Copywriterka na volné noze a vystudovaná inženýrka v oboru Výživa a potraviny. Píše pro klienty různého zaměření, ale úplně nejraději se stará o texty z oblasti zdravého životního stylu, kde může spojit své dvě přednosti a záliby — lásku k písmenkům a odborné znalosti ze světa výživy a potravin.