Proteinové tyčinky: Kdy je jíst a na co si dát při výběru pozor

hodiny-ikonka Doba čtení: 5 minut

Ani vyznavačům zdravého životního stylu a sportovcům se čas od času nevyhne chuť na sladké. Skvělým řešením jsou v těchto případech právě proteinové tyčinky. Kvalitní proteinové tyčinky totiž nejen skvěle chutnají a zaženou hlad, ale jsou také hodnotným zdrojem dobře stravitelných bílkovin a komplexních sacharidů. Kdy je nejvhodnější čas sáhnout po proteinové tyčince? Jak vybrat ty nejlepší proteinové tyčinky? A jak často si je můžete dopřávat? Odpovědi jsme pro vás shrnuli v dnešním článku.  

Jaké proteinové tyčinky vybírat?

V dnešní době máte na výběr ze širokého portfolia proteinových tyčinek od různých výrobců sportovní výživy. Je však dobré mít na paměti, že „není tyčinka jako tyčinka“ a jejich volbu pečlivě zvážit. Kvalitní proteinové tyčinky mají optimální složení a vyvážený obsah makroživin, který si můžete ověřit na etiketě. Na co se tedy při výběru zaměřit?

proteinova-tycinka

Vyvážený obsah makroživin

V první řadě zkontrolujte množství a druh obsažených bílkovin. Proteinová tyčinka by jich měla obsahovat minimálně 18 g/100 g hmotnosti tyčinky. Co se týká druhu bílkovin, je ideální sáhnout po tyčinkách obsahujících mléčné bílkoviny (syrovátka, kasein), jenž mají vysokou biologickou hodnotu, a jsou tedy pro tělo velmi dobře využitelné. Méně kvalitní tyčinky obvykle obsahují želatinu, sójové bílkoviny či jiné rostlinné zdroje bílkovin aj.  

Dalším důležitým parametrem je obsah sacharidů. Pokuste se především vyhnout těm, které obsahují velké množství jednoduchých cukrů (na přebalu musí být uvedeno).

Kupované vs. domácí proteinové tyčinky

Proteinové tyčinky si samozřejmě můžete vyrobit i doma. Většina receptů na proteinové tyčinky obsahuje syrovátkový protein, ovesné vločky či kokosovou mouku, ořechy, kakaová másla, kvalitní čokoládu, rostlinné mléko či sušené ovoce. Hlavní výhodou oproti kupovaným tyčinkám je fakt, že přesně víte, jaké suroviny si do tyčinek dáváte. Nevýhodou pak může být pro mnohé právě jejich příprava. 

Proteinové tyčinky vždycky kupujte v ověřených obchodech a e-shopech se sportovní výživou

proteinova-tycinka

Kdy jíst proteinové tyčinky? 

Proteinové tyčinky si můžete dopřát v podstatě kdykoliv během dne. Existuje však několik situací, při kterých přijdou obzvlášť vhod. Kdy je tedy nejvhodnější čas sáhnout po proteinové tyčince?

1) Před cvičením

Chystáte se do posilovny a přepadl vás hlad? Než se dostanete k pořádnému jídlu, bude to ještě pár hodin trvat. Skvělý čas dát si proteinovou tyčinku. Nezasytí vás tolik jako běžné jídlo a poskytne dostatek energie i pro náročnější výkon. Dopřejte si ji půl hodiny před tréninkem.

2) Po cvičení

Dalším obdobím, kdy se obzvlášť hodí mít v zásobě proteinové tyčinky, je těsně po tréninku. V této době potřebujeme tělu dodat co nejvíce stravitelných bílkovin, aby mohlo dojít k opravě svalových vláken, které se narušily během tréninku. Obsažené sacharidy zase doplní vyčerpané zásoby glykogenu. Proteinová tyčinka tedy představuje vynikající potréninkovou svačinu a pohotový zdroj všech potřebných živin.  

3) Pro zahnání hladu a chuti na sladké

Hlad je nepřítelem všech silových sportovců. Snadno se situacím, při kterých se tělo dostává do katabolismu, vyhnete právě díky proteinové tyčince, kterou je dobré mít pro tyto případy vždy po ruce. Proteinové tyčinky oceníte i v případě, že vás přepadne chuť na sladké. Výhodou je, že neobsahuje tolik jednoduchých cukrů a přidatných látek jako běžné cukrovinky.

4) Pro zvýšení kalorického příjmu

Pokud byl váš trénink vydatnější, než jste měli původně v plánu nebo jste kvůli náročnému programu nestihli během dne dostatečně jíst, váš problém opět vyřeší kvalitní proteinová tyčinka. Získáte díky ní během chvilky okolo 1000 kJ kvalitní energie, biologicky hodnotných bílkovin a komplexních sacharidů. 

Jak často je vhodné zařazovat proteinové tyčinky do jídelníčku?

Základem zdravého životního stylu je vyvážený jídelníček. Proteinové tyčinky by měly sloužit pouze jako doplněk, a tudíž není vhodné to s jejich příjmem přehánět nebo jimi dokonce nahrazovat plnohodnotnou stravu.  

Závěrem 

Proteinové tyčinky přijdou sportovcům vhod v mnoha situacích. Poslouží jako okamžitý zdroj energie, zaženou hlad a chuť na sladké, zastaví katabolismus. Jejich největší výhodou je to, že jsou kdykoliv po ruce. Je však potřeba mít na paměti, že slouží primárně jako doplněk zdravého jídelníčku a při jejich výběru dbát na vyvážený poměr všech makroživin, obsah kvalitních surovin a absenci nezdravých přidatných látek.

autor-ikonka Autor: Veronika Telehuz

 Copywriterka na volné noze a vystudovaná inženýrka v oboru Výživa a potraviny. Píše pro klienty různého zaměření, ale úplně nejraději se stará o texty z oblasti zdravého životního stylu, kde může spojit své dvě přednosti a záliby — lásku k písmenkům a odborné znalosti ze světa výživy a potravin.