Proč jsou důležité rest days aneb odpočinek jako součást tréninkového plánu

hodiny-ikonka Doba čtení: 3 minuty

Když se ocitnete v situaci, kdy vás trénink opravdu baví, najednou je velmi lákavé vynechat dny odpočinku. Koneckonců vidíte velké pokroky, vaše energie je na vrcholu a každý trénink vás naplňuje energií. Více tréninků může být pro váš výkon jen dobře, no ne?

Ne tak docela. Cvičení, stejně jako většina věcí v životě je o rovnováze. I když je skvělé, že chcete cvičit intenzivněji a častěji, čas na odpočinek je důležitou součástí každého cvičebního plánu. Dokonce i profesionální sportovci si do svého týdenního tréninku zařazují odpočinek. Pokud do svého tréninkového režimu nezapočítáte dny odpočinku, může tím utrpět i váš výkon.

Proč zařadit odpočinkové dny do vašeho tréninkového plánu?

Pomůžou vám zesílit tělo

I když si možná myslíte, že kondičních úspěchů dosáhnete jen tehdy, když se budete potit, odpočinek je stejně důležitý, pokud chcete dosáhnout svých tréninkových cílů. Svaly totiž rostou ve fázi regenerace, tedy v době kdy odpočíváte a doplňujete energii.

Snadněji se vyhnete zranění

Pokud vynecháte rest days, může to vést k delšímu výpadku kvůli zranění. U cvičení, kdy je vaše tělo a mysl unavená s mnohem vyšší pravděpodobností zakopnete nebo ztratíte balanc. Hrozí vám také zranění z přetížení, protože tělo neustále zatěžujete, namáháte a nedopřejete mu potřebný čas na regeneraci.

Zvyšování objemu tréninku nebo zvyšování jeho intenzity, aniž byste tělu dopřáli dostatek času na odpočinek a regeneraci, je častou příčinou zranění. Nedávná studie zjistila, že zranění z přetížení jsou nejčastějším typem zranění ve vrcholové atletice, což vede k nejméně třítýdennímu vyřazení postižených sportovců z tréninku. Pokud se tedy chcete vyhnout několikatýdenní nebo dokonce několikaměsíční neschopnosti trénovat, udělejte si dostatečný čas na odpočinek.

Zaznamenáte kondiční pokroky

Trénujete-li bez jediného dne odpočinku, může se stát, že se vaše kondiční pokroky zastaví nebo dokonce zařadí zpátečku. Cvičení uvolňuje stresové hormony a stejně jako může mít dlouhá pracovní doba bez volných dnů negativní vliv na vaše zdraví, příliš mnoho cvičení bez dostatečného odpočinku může vést k vyhoření. Vyhoření, známé také jako syndrom přetrénování, může ovlivnit váš centrální nervový systém a vyvést vše z rovnováhy. Můžete se tak cítit neustále unavení a vyčerpaní. Cvičení vám bude připadat mnohem těžší než dřív. Zároveň také můžete mít problém provádět cviky, které vám dříve připadaly poměrně jednoduché.

Volno dává vašemu tělu a mysli čas na reset, načerpání nových sil a zotavení. Vaše svaly budou méně bolavé a unavené a místo toho, abyste jen procházeli pohyby, budete schopni věnovat dalšímu tréninku úsilí, které potřebujete k dosažení výsledků.

Studie prokázaly, že nedostatek spánku může mít za následek nízkou motivaci k volnočasovým aktivitám, které vás obvykle baví, a podobný efekt může mít i to, že si neděláte duševní přestávky na zotavení po cvičení. Mini přestávky udržují vaši motivaci v chodu na plné obrátky a zabraňují tomu, aby se cvičení stalo povinností.

Začnete budovat dlouhodobé návyky

Odpočinkové dny vám pomohou zpružnit váš rozvrh a umožní vám sestavit trénink podle vašeho režimu, a ne naopak. Díky této flexibilitě může být váš tréninkový režim také udržitelnější. Pokud jeden den nemůžete trénovat, můžete ho vyměnit za den odpočinku a na trénink se vrhnout později v týdnu, aniž byste ohrozili svůj tréninkový plán. To vám pomůže vybudovat si zdravé návyky, které si můžete udržet i po celý život.

Kolik dní odpočinku týdně potřebujete?

Počet dní odpočinku se u každého člověka liší. Závisí na řadě faktorů včetně délky tréninku, aktuální úrovně kondice, cílů, věku a genetiky. Každý je jiný a někteří lidé potřebují více odpočinku než jiní. Obecně však platí, že čím intenzivnější tréninky, tím více odpočinku tělo potřebuje. Některé ženy mohou ovlivnit i takové věci jako je období měsíce a menstruační cyklus.

Zařaďte rest days do vaší tréninkové rutiny a uvidíte, že vaše cvičení dostane zcela nový dech.

autor-ikonka Autor: Michaela Franková