4 osvědčené tipy, jak se dostat po svátcích do formy

 hodiny-ikonka Doba čtení: 7 minut

Vánoce jsou zatěžkávacím obdobím pro náš zdravý životní styl. Ochutnáváme vánoční cukroví, nemine nás několik porcí bramborového salátu s řízkem a ani s disciplínou na tom obvykle nejsme úplně nejlépe. Zkrátka si po celém tom náročném roce dovolíme konečně trochu odpočívat. Pokud s pomalu končícími svátky přemýšlíte, jak se co nejrychleji opět dostat do formy, jste tady správně. Máme pro vás 10 zdravých tipů, které vám s tím určitě pomůžou.

1) U motivace všechno začíná

Správná motivace je půl úspěchu. Je však naprosto klíčové, aby vycházela z vašeho přesvědčení a zrcadlila vaši touhu po změně. Ujasněte si, co vás motivuje a proč toužíte po změně. Ať je váš důvod jakýkoliv. Zkuste se vyhnout přejímání představ a přání jiných lidí. Buďte trochu sobec a dělejte to především pro sebe. Jenom tak se můžete pustit do jakékoliv vlastní výzvy, a hlavně se své vize nevzdat ani v obtížných obdobích. A funguje to úplně stejně pokud jste úplně na začátku, i v případě, že se jenom po svátcích snažíte dostat zpět do svého zajetého režimu. Lidská psychika nemá ráda změny a na lenost a pohodlí se zvyká velmi dobře. 

muz-bezi-po-ceste

2) Vyměňte předsevzetí za jasný a reálný plán

Cesta bez jasného cíle vás nikam nedovede. Proto je stanovování cílů dalším krokem k úspěchu. Vykašlete se na nesmyslná předsevzetí a rychlé hubnutí. Buďte realisté — nechtějte zhubnout 20 kg za měsíc nebo přibrat 5 kg svalů. Jděte krůček po krůčku.  Pořiďte si deník a napište si, čeho byste chtěli každý měsíc dosáhnout a jaké možnosti máte k dispozici. Bydlíte kousek od krásného parku? Výborně, naordinujte si půl hodiny běhu 3krát týdně nebo svižné procházky. Láká vás už dlouho jóga? Zapište se dvakrát týdně na lekci. Otevřeli u vás novou posilovnu? Ideální čas ji pořádně omrknout.

Nejlepší způsob je začít s tím, co vás baví a postupně zvyšovat frekvenci a přidávat další cvičení a aktivity. Naopak nejhorší je odradit se od zdravého životního stylu striktními předsevzetími a výběrem sportu, který vás nebaví. 

zena-se-zapisnikem

3) Cvičte efektivně

Motivaci a plán aktivit máme, teď je potřeba jít do akce! Když už jste si pracně vyhradili čas na cvičení ve svém nabytém programu, věnujte se mu v danou dobu na 100 %. V dnešní „multitaskingové době“ jsme totiž zvyklí dělat klidně 10 věcí najednou. A tak v posilovně často místo poctivé práce sledujeme na mobilu videa, odepisujeme na e-maily nebo chatujeme s přáteli. Pořádný trénink vyžaduje plné soustředění. Jenom tak můžete dosáhnout maximálních výsledků. 

Efektivitu cvičení můžete podpořit také kvalitními doplňky stravy, které je dobré  zařadit před cvičením nebo také po něm. 

muz-s-cinkou-nad-hlavou

4)  Zdravá strava je základ

Ohrané, ale pravdivé klišé. Pokud tělu nedáte kvalitní „palivo“, žádná velká jízda se konat nebude. Strava má vliv nejen na kondici a zdraví, ale také třeba na vaši náladu. Změnou skladby jídelníčku můžete tedy pozitivně ovlivnit mnoho oblastí svého života. Co se týká svátků, ideální je samozřejmě během Vánoc přibrat co nejméně. Pokud se vám podařilo nějaké to kilo nabrat, určitě nezoufejte, a zkuste se v novém roce držet těchto základních zásad zdravého stravování.

zdrave-jidlo-na-stole

Pravidelnost je klíčová

Přemýšlejte o svém denním jídle a udělejte si na něj čas. Nastartuje den pořádnou snídaní, dopřejte si vydatný oběd a zdravou večeři. Pokud nemáte na jídlo čas, připravte si ho den dopředu a vezměte s sebou do práce. 

Vynechávání hlavních jídel totiž v důsledku vede vždy k přejídání. Navíc pokud máte hlad, jste mnohem náchylnější k rychlému řešení v podobě různých fast foodových jídel a dalších nezdravých pochutin. 

Zařaďte lehká jídla 

Jídla volte vždy s ohledem na vaši denní aktivitu a výdej. Pokud víte, že budete celý den sedět v kanceláři, zařaďte stravu bohatou na bílkoviny (maso, tofu, vejce) a doplňte ji pořádnou porcí zeleniny. Rozhodně se také nemusíte bát sacharidů. Jenom se snažte co nejvíc omezit ty jednoduché (pochutiny, bílé pečivo, sladidla) a naopak zvýšit příjem komplexních (ovesné vločky, luštěniny, pohanka). 

Ovládněte velikost porcí

Velmi častým problémem ve stravování je velikost porcí. Můžete jíst zdravé potraviny, ale pokud jich jíte dvakrát tolik, než je potřeba, zhubnout se vám pravděpodobně nepodaří. Místo zklamání a bědování si zkuste do telefonu stáhnout aplikaci Kalorické tabulky. Po vyplnění několika údajů o vás (výška, váha atd.) získáte skvělého pomocníka, díky kterému budeme mít kdykoliv k dispozici přehled o množství jídla a kaloriích, které během dne konzumujete.

Nezapomínejte na hydrataci 

Bojujete často s bolestí hlavy, popraskanými rty a dehydratovanou pokožkou? Možná, stejně jako mnoho dalších lidí, pijete během dne málo tekutin. Uvedené znaky jsou často pouze počátečním projevem, který může vyústit ve vážnější zdravotní problémy. Proto hydrataci nikdy nepodceňujte a pijte během dne dostatek čisté vody, které můžete prokládat bylinnými čaji. Naopak se snažte vyvarovat sladkých nápojů a džusů, které obsahují zbytečné kalorie, přidatné látky a jednoduché cukry. 

Inspirujte se našimi tipy, nestresujte se, buďte trpěliví a vykročte do nového roku pravou! Chce to hlavně pozitivní mysl a rozhodně nic nelámat přes koleno. Uvidíte, že první výsledky se velmi brzy dostaví. 

autor-ikonka Autor: Veronika Telehuz

 Copywriterka na volné noze a vystudovaná inženýrka v oboru Výživa a potraviny. Píše pro klienty různého zaměření, ale úplně nejraději se stará o texty z oblasti zdravého životního stylu, kde může spojit své dvě přednosti a záliby — lásku k písmenkům a odborné znalosti ze světa výživy a potravin.